Google search

Ініціаторами створення дитячої оториноларингології в Європі на початку 1950-х років були вчені Польщі, Угорщини, Чехії, Великої Британії, Франції та Словацької Республіки. У 1977 році на 1-у Всесвітньому конгресі дитячих оториноларингологів була створена Європейська робоча група з дитячої оториноларингології (EWGPO). 

У наступні роки засідання EWGPO регулярно проводились у різних країнах.

В 1994 році в Роттердамі на Конгресі  EWGPO за ініціативи президента Конгресу Keler Vervord офіційно було створене Європейське товариство дитячих оториноларингологів (ESPO). Укладені акти були ратифіковані нотаріусом у Роттердамі в 1997 році.

ESPO (www.espo.eu.com) є неприбутковою організацією, яка здійснює виключно благодійну, наукову та освітню діяльність. Головною метою ESPO є популяризація якості оториноларингологічної допомоги дітям: сприяння поширенню знань;  полегшення наукового спілкування та співпраці між членами та між різними дисциплінами в лікуванні оториноларингологічних розладів у дітей;  підтримка та сприяння клінічним та фундаментальним дослідженням, організація зустрічей, під час яких ті, хто зацікавлений в дитячій оториноларингології, змогли б обговорити клінічну практику та представити наукові доповіді; просування стандартів професійної практики; сприяння підготовці оториноларингологів, які займаються доглядом за дітьми.

Рада є керівним органом ESPO. Членами ради ESPO від країн Європи обираються дитячі оториноларингологи, після рекомендації їх національними товариствами оториноларингологів або дитячих оториноларингологів. Країни за межами Європи можуть бути представлені в раді делегатами. ESPO видає рецензований Міжнародний журнал дитячої оториноларингології.

В кінці 2017 року в Європейському товаристві дитячих оториноларингологів (ESPO) було проведено чергові вибори до ради товариства, під час яких було обрано по 2 представники з кожної країни Європи. В цьому році до ради ESPO вперше були обрані представники України. Найближчі 4 роки Україну у раді ESPO будуть представляти доцент кафедри дитячої оториноларингології, аудіології та фоніатрії НМАПО імені П. Л. Шупика І. Косаківська та лікар Львівської ОДКЛ «ОХМАТДИТ» Ф. Юрочко.