Google search

Співробітники кафедри мікробіології, епідеміології та інфекційного контролю НМАПО імені П. Л. Шупика взяли участь у роботі Національної робочої зустрічі - семінару з питань дифтерії (30 – 31 серпня 2018 р.). 

Семінар проводили фахові експерти Бюро ВООЗ в Україні, Європейського регіонального Бюро ВООЗ, Штаб квартири ВООЗ, Регіональної референтної лабораторії та Центру громадського здоров’я України.

Актуальність заходу зумовлена зменшенням протягом останнього десятиліття ефективності виконання Національної програми імунізації в Україні. В результаті, за експертними даним ВООЗ за 2017 рік, Україна очолює список країн Європейського регіону щодо кількості нещеплених дітей та належить до десяти країн з небезпечно низьким рівнем охоплення трьома вакцинаціями проти кашлюку, дифтерії та правцю. За статистикою МОЗ України, на кінець серпня 2018 року зареєстровано 7 випадків дифтерії у трьох областях України (Київська, Луганська, Чернігівська).

З метою покращення епіднагляду за дифтерією та удосконалення і активізації виконання Національної програми імунізації, Центр громадського здоров’я МОЗ України звернувся до ВООЗ із запитом щодо проведення робочої зустрічі – семінару.

Учасники семінару заслухали доповіді щодо епідеміології дифтерійної інфекції та програм імунізації у Європейському регіоні та в Україні; ознайомились з відповідними глобальними настановами ВООЗ, обговорили створення нової Національної настанови з питань епіднагляду за дифтерією, проведення щеплень дитячого та дорослого населення, лабораторну діагностику дифтерії та пов’язаних інфекцій, взяли творчу участь у розробці макету плану нової Національної настанови з питань епіднагляду за дифтерією та рекомендацій для регіонів щодо «мікропланування» протиепідемічних заходів, в тому числі, щеплень, моніторингу процесів та ефективної звітності.