Google search

Історичне значення подій сьогодення відкривається поступово. В рутинній, непомітній праці створюється підґрунтя впевнених досягнень майбутнього. Це стосується й питань розвитку системи громадського здоров’я в Україні, в її регіонах, в пересічних, на перший погляд, подіях та турботах.

За запрошенням директора ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» (ОЛЦ) І. Касьяненка та його заступника Н. Оперчук 4 - 5 жовтня 2018 р. відбулася запланована зустріч працівників Центру з викладачами НМАПО імені П. Л. Шупика. Завідувач кафедри громадського здоров’я д. мед. н. Ірина Хоменко та доцент Надія Захарова прочитали лекції, провели майстер-клас та взяли участь в обговоренні шляхів розвитку центрів громадського здоров’я з керівництвом закладу.

Кіровоград став прикладом створення регіонального центру громадського здоров’я на базі ОЛЦ. Цим кроком закладається основа ефективної діяльності щодо збереження та посилення здоров’я населення області, оптимального використання сучасного лабораторного обладнання, збереження принципів та наукових підходів функціонування профілактичної медицини.

На зустріч були запрошені завідувачі, керівники відокремлених та міжрайонних підрозділів, лікарі ОЛЦ. Основні питання, які розглядалися під час зустрічі: нормативне регулювання розбудови системи громадського здоров’я та досягнення з цього питання країн близького зарубіжжя та розвинутих країн світу, питання реалізації плану дій ВООЗ щодо оперативних функцій громадського здоров’я, питання вдосконалення комунікативної складової в діяльності лікарів профілактичної медицини.

Співпраця між науковцями та практиками, між двома закладами, між столичним та регіональним поглядом – це незабутні враження та цінний обмін професійним досвідом та планами.

Досягнення та стратегічні бачення розвитку Академії, узагальнення її діяльності у ювілейний рік та відповідальне рішення, початок нового життя регіонального центру переплелися, доповнили один одного. Сучасні наукові погляди щодо майбутнього розвитку профілактичної ланки - це не лише навчальний матеріал викладачів, це здебільшого засіб об’єднання колективу, посилення кооперативного духу, надання впевненості та  творчого ентузіазму на складному шляху практичної реалізації заходів реформування галузі.

Позитивні відгуки, зацікавлені питання та щира вдячність за надану можливість розвитку підтвердили життєздатність такого виду співпраці між науковцями та практиками охорони здоров’я на шляху розбудови системи громадського здоров’я в Україні.