Google search

17 – 19 вересня 2018 р. в Парижі (Франція) відбувся Інтернаціональний конгрес Європейського респіраторного товариства (ERS 2018).

Даний щорічний захід є одним з найбільших форумів професіоналів Європи, Америки та Азії. Цього року Конгрес об’єднав провідних фахівців з усього світу (США, Германії, Великої Британії, Данії, Японії, Франції, Італії і багатьох інших країн). У цьому році в Конгресі взяли участь 22 тис. фахівців в галузі респіраторної медицини, було 420 наукових і освітніх сесій. Вчені України також взяли активну участь у наукових засіданнях найбільшого Європейського форуму.

Кафедра фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика не лишилася осторонь – професори кафедри С. Зайков, Г. Гуменюк та доцент Л. Юдіна взяли активну участь в роботі інтернаціонального конгресу ERS 2018.

Програма візиту передбачала участь у наукових засіданнях найбільшого Європейського форуму з питань вивчення патогенезу, діагностики та лікування захворювань респіраторної системи на сучасному науковому і практичному рівні. Під час конгресу активно обговорювались сучасні підходи до медикаментозного лікування пацієнтів. Також на виставці конгресу були представлені нові технології діагностики та лікування респіраторних захворювань (нові препарати, сучасні пристрої доставки, нове діагностичне обладнання з усього світу).Професор кафедри фтизіатрії і пульмонології Г. Гуменюк представила постерну доповідь «Глюкокортикостероїдна терапія, як фактор ризику рецидиву легеневого саркоїдозу (Glucocorticosteroid therapy as predisposing factor for pulmonary sarcoidosis relapse)», та висвітлила отримані результати, що глюкокортикостероїдна (ГКС) терапія є фактором ризику рецидивів саркоїдозу. Тому, незважаючи на високу ефективність ГКС-терапії, призначення її хворим з безсимптомним дебютом саркоїдозу рекомендується тільки у випадках прогресування або відсутності позитивної динаміки після тримісячного наглядового періоду.

Професор Г. Гуменюк взяла активну участь в дискусії з професорами США: екс-президентом Всесвітньої асоціації саркоїдозу та інших інтерстиціальних захворюваннь легень – WASOG (Robert Baughman), віце-президентом WASOG (Daiel Culver) з питань рецидивів і лікування саркоїдозу  легень, а також з президентом WASOG, професором з Японії (Arata Azuma). Вони висловили думку, що отримані дані з України викликають великий інтерес і запропонували їх опублікувати в провідних журналах світу.

В кінці була презентація ERS 2019 – Мадрид.

По закінченню конференції всі учасники отримали відповідні сертифікати.

Більше інформації про конференцію можна знайти на сайті  European Respiratory Society (ERS) – http://www.ersnet.org/

Отриманий міжнародний досвід буде впроваджено в роботі кафедри фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика.