Google search

27 - 28 вересня в м. Яремче відбувся всеукраїнський Х конгрес Асоціації патологів України (АПУ) «Перспективи розвитку сучасної патології», що зібрав 230 представників галузі патологічної анатомії з усіх регіонів України.

Активну участь у роботі Конгресу взяли науково-педагогічні працівники, аспіранти та клінічні ординатори кафедри патологічної та топографічної анатомії на чолі з її завідувачем професором Оленою Дядик.

Тематика та організаційні заходи Конгресу були вельми різноманітними. Так, розглянуто питання діяльності АПУ, проведено обговорення проекту змін до статуту Асоціації, обрано президента, членів координаційної ради, голів профільних комітетів і затверджено їх склад.

Науково-практична частина заходу розпочалась із пленарного засідання, на якому професор Олена Дядик виступила з доповіддю «Інформація про роботу експертів МОЗ України за напрямами «Патологічна анатомія, дитяча патологічна анатомія». Основні тези доповіді стосувались змін у проекті наказу МОЗ України про патологоанатомічну службу, напрямів розвитку галузі відповідно до очікуваних змін у законодавстві. Завідувачем кафедри також було проведено спільне засідання обласних і міських спеціалістів та експертів, начальників патологоанатомічних бюро, завідувачів патологоанатомічних відділень, на якому розглянуто низку актуальних проблемних питань функціонування патологоанатомічних відділень в умовах впровадження медичної реформи в Україні.

Окреме секційне засідання Конгресу присвячено актуальним проблемам освіти та наукових досліджень у патологічній анатомії, на якому колективом кафедри зроблено доповідь «Використання сучасних технологій у безперервному професійному навчанні лікарів-патологоанатомів». Представлено досвід державно-приватного партнерства кафедри патологічної та топографічної анатомії НМАПО імені П. Л. Шупика з ТОВ «Оптек» щодо впровадження технологій інтерактивної освіти, проведення міждисциплінарних науково-практичних семінарів із використанням новітніх технічних рішень у галузі цифрової мікроскопії.

На інших секційних засіданнях Конгресу з доповідями також виступили не тільки науково-педагогічні працівники кафедри, а й аспіранти та клінічні ординатори. Професор О. Дядик ознайомила присутніх із сучасними уявленнями, морфологічними особливостями та власним досвідом актуальних і малодосліджених нозологій: «АНЦА-асоційовані системні васкуліти» та «IgG4 - асоційовані захворювання (IgG4-related disease)». Доцент К. Шатрова прочитала лекцію «Особливості морфологічної діагностик пухлин у дітей» та виступила співголовою секційного засідання «Онкологічна та інфекційна патологія», в рамках якого результати своїх досліджень представили аспіранти кафедри А. Городецька (доповідь «Морфологічні прояви ураження нирок при ко-інфекції ВІЛ-інфекція/вірусний гепатит С») та А. Григоровська (доповідь «Аналіз залежностей окремих морфологічних показників у випадках теносиновіальної гігіантоклітинної пухлини»).
В секції «Актуальні питання патоморфології» асистент кафедри Ю. Бекетова представила доповідь на тему «Сучасні патоморфологічні особливості та перспективні  напрямки діагностики неалкогольного стеатогепатиту».