Google search

26 - 28 вересня 2018 року в м. Києві проходив ХХIV З’їзд хірургів України, що зібрав понад 2000 учасників та делегатів не тільки з України, але й з Білорусі, Молдови, Казахстану, Узбекистану з усіх хірургічних напрямків.

Така увага, активність та кількість учасників пов’язана с тим, що цей з’їзд є особливим, оскільки присвячений 100-річчю з дня народження академіка О. Шалімова – людини, яка створила вітчизняну хірургічну школу, заклала фундамент для всього подальшого розвитку хірургічної науки не тільки в Україні, але й в світі, тому що немає жодного напрямку в хірургії, в якому О. Шалімов не зробив би свій, особливий, внесок.

Колектив кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика взяв найактивнішу участь в підготовці та роботі цього, особливої для кожного хірурга України, наукової події, оскільки кожний з’їзд підсумовує роботу хірургічної спільноти, робить висновки про перспективи та стратегію подальшого розвитку цілих галузей хірургічної науки нашої держави.

Так, завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії Академії д. мед. н, доцент С. Саволюк, ввійшовши до складу наукового комітету З’їзду, взяв участь в підготовці та формуванні актуальної наукової програми форуму, під час роботи з’їзду, за вагомий внесок в роботу Асоціації хірургів України, був обраний членом правління Асоціації.

Колектив кафедри підготував до наукових матеріалів ХХIV З’їзду хірургів України 10 наукових робіт, з яких 2 стали програмними доповідями доцента С. Саволюка на секційному засіданні «Проблеми колоректальної хірургії» – «Результати трансанальних мініінвазивних втручань (ТАМІS) при доброякісних новоутвореннях прямої кишки» та на секційному засіданні «Проблеми герніології» – «Імплементація протоколу Fast Track Surgery в амбулаторну хірургію пахвинних гриж», 2 роботи у вигляді стендових (постерних) доповідей в секції «Гепатопанкреатобіліарної хірургії» («Стратегія профілактики ускладнень гострого біліарного панкреатиту у хворих з цукровим діабетом») та в секції «Ургентна хірургія» («Сучасні принципи хірургічного лікування гострого апендициту»).

Загалом, 3 дні З’їзду, наповнені насиченою науковою програмою, цікавими виступами, дискусіями, круглими столами, обговореннями, відеотелемарафоном, пролетіли швидко, розкриваючи перспективи подальшої практичної роботи та наукових досліджень, формуючи стратегію розвитку сучасної вітчизняної хірургії, що йде в ногу з європейськими та світовими трендами.