Google search

26 вересня 2018 року в сесійному залі засідань Київської міської ради відбулося засідання Круглого столу на тему: «Надання екстреної медичної та невідкладної допомоги у місті Києві».

В обговоренні взяли участь: депутати Київської міської ради, директор Департаменту охорони здоров’я КМДА В. Гінзбург, голова Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Л. Канаровська, директор Центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф міста Києва А. Вершигора, завідувач кафедри медицини невідкладних станів Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика професор І. Зозуля, завідувач кафедри медицини катастроф і військово-медичної підготовки Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика професор Г. Рощін, інші керівники служб охорони здоров’я, лікарі, фельдшери.

В. Гінзбург та А. Вершигора розповіли про стан роботи ЕМД після об’єднання екстреної та невідкладної медичної допомоги у м. Києві.

З 01 вересня 2018 р. у м. Києві звернення за невідкладною та екстреною медичною допомогою здійснюється за єдиним номером 103. Прийом викликів здійснюється оперативно-диспетчерським відділом Центру ЕМД та МК. Диспетчер перенаправляє звернення, що належить до категорії не екстрених до відповідного закладу охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги, що здійснює виїзди на такі виклики протягом 1 години з моменту їх отримання (сімейні лікарі, педіатри, терапевти, кабінети невідкладної допомоги).

Станом на 25 вересня 2018 р. у структурі Центру ЕМД та МК створено 6 нових структурних підрозділів - відділень, у яких працюють 22 бригади НМД. Ці бригади забезпечені лікарськими засобами, виробами медичного призначення та медичним обладнанням відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 06 лютого 2014 р. № 101 «Про затвердження примірного табеля (переліку оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги)». Наразі забезпеченість населення м. Києва бригадами ЕМД склала 0,73 бригади на 10 тисяч населення.

Вирішене питання констатації смерті бригадами ЕМД.

У разі звернення онкохворих з приводу знеболення в нічний час, вихідні та святкові дні направляється бригада ЕМД для введення знеболюючих препаратів (наркотики). Інформація про виклик передається в Центри ПМСД за місцем перебування пацієнта.

У Центрі ЕМД і МК працює консультативно-інформаційний відділ (15 - 83) – порада лікаря по телефону – по 6 каналам цілодобово, безоплатно з питань першої домедичної допомоги, у тому числі при гіпертонічному кризі, лихоманці, щодо роботи медичних закладів Києва тощо.

Проф. І. Зозуля і проф. Г. Рощін розповіли про роботу кафедр з підготовки і перепідготовки лікарів-слухачів та лікарів-інтернів.

Відзначено, що проведено додаткові цикли з тематичного удосконалення та спеціалізації з медицини невідкладних станів для лікарів, які перепрофілюються з невідкладної допомоги на екстрену медичну допомогу.