Google search

Станом на серпень 2016 року офіційно на обліку в Україні перебувають 44 тис. хворих на гепатит С, яким необхідне лікування, проте лише 5 відсотків отримують ліки за державний кошт. Згідно з повідомленням ВООЗ з нагоди Всесвітнього дня гепатитів 2017 року Україна входить до 17 країн світу, у яких зафіксовано високий рівень поширеності хронічного гепатиту, переважно С, і на які припадає 70 % світового економічного тягарю цієї хвороби.

У 2017 - 2018 рр. МОЗ України отримав найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на інноваційне лікування вірусного гепатиту С. Курс лікування новітніми препаратами прямої дії буде коштувати 89 доларів. Завдяки цьому всі пацієнти з гепатитом С, які стоять в черзі на лікування, зможуть вилікуватися безкоштовно. Це стало можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації. Велику роль у організації цього процесу відіграють пацієнтські організації. «У 2018 році Україна зможе вилікувати безкоштовно всіх пацієнтів, які потребують першочергового лікування, це майже 6000 осіб. Наступного року лікування отримає вся черга пацієнтів, яким поставлено діагноз гепатит С. Ми фактично відкриваємо нову еру лікування, в якій Україна може перетворитися на країну без гепатиту», - заявила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України.

Люди, які роблять собі ін'єкції наркотиків - група найбільшого ризику щодо захворювання на гепатит С. У багатьох країнах представники цієї групи ризику не дістають лікування. Проте, міжнародні науковці закликають покласти край дискримінаційній політиці в галузі охорони здоров'я, виходячи із  доказів того, що нова терапія гепатиту С ефективна при лікуванні вірусу у людей, які вживають ін'єкційні наркотики.

Дослідження Інституту Кірбі, яке було представлено 19 - 21 вересня 2018 р. на 7-му Міжнародному симпозіумі з лікування гепатитів у споживачів речовин у Кашкайш, Португалія, та опубліковано у часописі The Lancet Gastroenterology and Hepatology, надає найсучасніші докази  на користь необхідності усунення обмежень доступу до терапії гепатиту С для осіб, які вживають психоактивні речовини.

За минулорічною статистикою, в усьому світі більш ніж кожна з трьох людей, які вживають ін'єкційні наркотики, інфікована гепатитом С. Нова терапія гепатиту С може подолати вірус у більш ніж 95% випадках, однак у багатьох країнах лікування є недоступним для людей цієї категорії, через обмеження на відшкодування витрат на лікування громадян, які вживали або вживають ін'єкційні наркотики. Крім того, багато клініцистів не рекомендують призначати терапію гепатиту С людям, які вживали або вживають психоактивні речовини, оскільки мають занепокоєння з приводу прихильності та можливості повторної інфекції. «Результати нашого дослідження показують, що реакція на терапію гепатиту С серед людей, які вживають ін'єкційні наркотики, була дуже доброю. Під час майже 40 досліджень, проведених у різних країнах світу, у яких взяли участь понад 3500 людей, які нещодавно або постійно вживали наркотики, гепатит С було переможено практично у 9 з 10 випадків», - повідомив доктор Behzad Hajarizadeh, який є провідним автором дослідження і працює в програмі клінічних досліджень вірусних гепатитів Інституту Кірбі. «Ми провели системний огляд, а це означає, що ми вивчили всі наявні докази досліджень і ми можемо бути дуже впевненими в цих результатах».
«Людям не слід відмовляти в процедурі лікування просто через те, що вони недавно вживали наркотики», - наголосив доцент Джейсон Греблі з Інституту Кірбі. «Політика, яка заперечує можливість лікування гепатиту С у людей, які вживають ін'єкційні наркотики, є неприйнятною, вона зумовлена дискримінацією, а не доказами. Я сподіваюсь, що наші дослідження спонукають країни скасувати таку політику та дозволити лікування всіх людей, що живуть з гепатитом С, незалежно від нинішнього або попереднього вживання наркотиків. Насправді, враховуючи високі показники поширеності, люди, які вживають ін'єкційні наркотичні речовини, повинні стати пріоритетом для лікування гепатиту». Доцент Греблі також є президентом Міжнародної мережі гепатитів у користувачів психоактивних речовин (International Network of Hepatitis in Substance Users - INHSU).

«Всесвітня організація охорони здоров'я поставила перед собою мету усунути гепатит С до 2030 року», - заявив доцент Греблі. «Наші дані дають надійні докази для розробки глобальних клінічних рекомендацій і ми сподіваємося, що це на міжнародному рівні покращить політику громадського здоров'я щодо лікування гепатиту С для людей, які вживають наркотики і це наблизить нас до амбітної мети ліквідації гепатиту С на глобальному рівні.

На симпозіумі в Португалії, де з 2001 року заборонено вживати наркотики, на чолі з INHSU, делегати від провідних дослідницьких та неурядових організацій, що працюють у сфері гепатиту С, підписали «Глобальну декларацію з ліквідації гепатиту С у людей, які вживають наркотики», в якій вони закликали політичних лідерів світу до прийняття цілей Організації Об'єднаних Націй по ліквідації гепатиту С до 2030 року. У Декларації окреслено сім заходів, спрямованих на подолання «розриву між глобальним впливом гепатиту С на здоров'я та добробут людей, які вживають наркотики, та обмеженим доступом до доказових послуг, ефективних під час профілактики, діагностики та лікування гепатиту С».

За повідомленням МОЗ України, нові ліки від гепатитів, які закуповуватиме Україна через міжнародні організації - це інноваційні ліки прямої дії, що відповідають Рекомендаціям  Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C.

Інноваційний  курс лікування - це просто таблетки, які пацієнти повинні приймати протягом 12 тижнів.

Буде закуплено препарати для двох різних курсів терапії: Софосбувір/Ледіпасвір і Софосбувір та Даклатасвір. Ефективність курсу лікування доведена і сягає понад 90%.

Завдяки ефективним державним закупівлям, постачальник цих ліків відкрив для себе український комерційний ринок. Це означає, що вихід нового гравця на роздрібний ринок посилить конкуренцію та знизить для споживачів ціни на лікування від гепатитів в усіх аптеках.