Google search

28 вересня 2018 року вже в черговий раз відбулася Школа головної медичної сестри, що вперше завітала у гостинні стіни Інституту травматології та ортопедії НАМН України. Організатором Школи виступило ТОВ «Лабораторія маркетингових технологій» за підтримки Асоціації медичних сестер України.

Захід було побудовано на засадах міждисциплінарного підходу до формування та вдосконалення фахових компетентностей медичних сестер. Організаторам вдалося зібрати у цілісній освітній події представників професійних напрямів медицини, фармації та юриспруденції – як науковців, так і практиків.

З доповіддю на тему: «Особливості юридичної відповідальності головних медичних сестер» виступила старший викладач кафедри педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права Лідія Юрковська, яка наголосила на практично-правових аспектах дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності в сфері охорони здоров’я, охарактеризувала окремі аспекти роботи головних і старших медичних сестер зі скаргами пацієнтів, їх родичів або відвідувачів закладів охорони здоров’я, а також на окремих тактико-правових прийомах взаємодії зі скаржниками, адміністрацією медичних закладів і працівниками правоохоронних органів.

Загалом тематика доповідей була присвячена правовим механізмам отримання страхових виплат у випадках професійного зараження ВІЛ і гепатитом; системі фармаконагляду в Україні; правам, пільгам і гарантіям медичних працівників та їх забезпечення в умовах реформування системи охорони здоров’я; сучасним девайсам в інфузійній терапії; першій допомозі при анафілактичному шоці; програмним помилкам при імунізації та заходам їх запобігання; організаційно-правовим проблемам профілактики вірусних гепатитів з парентеральним механізмом передавання тощо.

Проведення Школи головної медичної сестри у черговий раз засвідчило важливість розвитку правових компетентностей медичних працівників, правопросвітницької роботи у сфері охорони здоров’я, ініціативу в якій повинні проявляти як юристи, так і медична (фармацевтична) громада, зокрема, професійні медичні (фармацевтичні) громадські організації, заклади вищої та післядипломної освіти.