Google search

Найважливіша річ, яку можна сказати про спинний мозок, - те, що він у людини тільки один. І якщо його якимось чином буде пошкоджено, лікарі не зможуть відновити його діяльність. Все, що вони можуть зробити – це спробувати мінімізувати шкоду.

Але нова, експериментальна генна терапія може все змінити. В нещодавно опублікованому дослідженні йшлося про те, що пацюки з пошкодженим спинним мозком були здатні знову рухати лапами.

Коли спинний мозок людини (або щура) пошкоджено, вона втрачає здатність частково або повністю контролювати кінцівки або інші частини тіла, залежно від того, яку частину спинного мозку пошкоджено. Зазвичай, шрами утруднюють або блокують комунікацію нервових клітин між собою і з м’язами, що їх вони контролюють.

Нова генна терапія здатна протягом кількох тижнів зруйнувати тканину шраму. Через деякий час паралізовані щури, які отримали лікування, були здатні видряпуватися на драбину, а пізніше їхня моторна функція відновлювалась настільки, що вони були здатні хапати шматочки цукру.

Якби цю терапію можна було застосувати для лікування людей, це був би величезний прорив. «Відновлення здатності користуватися руками – це найбільший пріоритет для більшості людей із пошкодженням спинного мозку», - заявила дослідниця Елізабет Бредбері в інтерв’ю, даному «The Guardian». «Це дозволить пацієнтам виконувати щоденні завдання на кшталт миття і одягання, вони зможуть самостійно взяти чашку кави,  - словом, ідеться про докорінну зміну їхнього життя».

Згідно з інформацією, наданою Клінікою Майо, поки що немає можливості лікувати такі пошкодження в організмі людини, але це є найбільшим пріоритетом для дослідників. Адже можливість контролювати паралізовані кінцівки, особливо руки, може стати значним кроком у відновленні здатності людини жити самостійно. Нині пацієнти з ураженням спинного мозку за допомогою фізіотерапії або протезів можуть відновити якомога більшу кількість функцій. Але відновлення пошкоджених нервів, теоретично, може повернути пацієнта до нормального життя.

Певна річ, ще не зовсім зрозуміло, чи таке взагалі можливо. Нове дослідження – це доклінічні експерименти, проведені на лабораторних щурах, і воно має пройти кілька стадій тестування, перш ніж генну терапію можна буде застосувати на людях.

Багато нових видів лікування і терапії, хай хоч які вони будуть перспективні, не дістаються фінішу в довгому марафоні на відповідність стандартам Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (Food and Drug Administration). Попри те, що результати доклінічних випробувань видаються перспективними, все ж надто рано говорити про застосування цього методу в лікуванні людей.

Проте ці дослідження все ж дають величезну надію. Тварини з різними пошкодженнями спинного мозку всього через кілька тижнів були здатні ходити, хапати і їсти цукор. Якщо це дослідження матиме успіх, це буде масштабна зміна в лікуванні травм спинного мозку.

Переклад Ірини БОРИСЮК

За матеріалами сайту https://futurism.com/gene-therapy-damaged-spinal-cords/