Google search

Традиційно Академія завжди була і залишається в авангарді реформ, які проводяться у медичній та медико-соціальній сферах нашої країни.

За ініціативи завідуючого кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАПО імені П. Л. Шупика В. Мартинюка, в Академії проходить цикл тематичного удосконалення для керівників будинків дитини системи МОЗ України. Основним питанням циклу є обговорення сучасних підходів до надання медико-соціальної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям з обмеженнями життєдіяльності.

08 травня 2018 р. на клінічній базі кафедри в Українському медичному центрі реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України було проведено зустріч слухачів циклу з Уповноваженим Президента України з прав дитини п. М. Кулебою та радником Міністра охорони здоров’я п.  О. Коломійчук, іншими представниками апарату МОЗ України і апарату омбудсмена з прав дитини. В зустрічі брала участь проректор з навчально-педагогічної та лікувальної роботи  професор Р. Моісеєнко.

Обговорювались нагальні кроки реформи послуг для сімей з дітьми з інвалідністю та ризиком щодо її набуття. Надзвичайно важливим в цій ситуації є процес деінституціалізації, який передбачає створення таких умов та послуг дітям, за яких потреба у будинку дитини, інтернаті, дитячому будинку тощо просто зникне.

Активний процес деінституалізації  розпочався 9 серпня 2017 року після затвердження Урядом Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 - 2026 роки і Плану реалізації її першого етапу. Наразі триває перший етап реалізації стратегії. Кожен регіон має оцінити свою мережу інтернатних закладів, з'ясувати, які діти до них потрапляють та чому, які є соціальні, освітні, реабілітаційні медичні послуги вже зараз і які треба створити. На наступному етапі кожен регіон буде готувати власний план реформування.

Було обговорено завдання першого етапу реформ і готовність до нього будинків дитини, а саме:

  • індивідуальне оцінювання та чіткі рекомендації щодо рівнів втручань, форм та комплексу надання послуг кожній дитині та родині;
  • план перерозподілу ресурсів закладу та їх спрямування на нові послуги (кадрові, матеріально-технічні, фінансові, будівлі тощо);
  • рішення щодо  дітей, які вже перебувають у системі стаціонарного догляду: планування влаштувань та догляду вихованців (попередження розлучення з сім’єю, раннє втручання, денне перебування для дітей з інвалідністю, влаштування в інклюзивні класи, влаштування дитини в альтернативні форми сімейного виховання, спеціалізований стаціонарний догляд тощо);
  • плани щодо місцезнаходження послуг на рівні громади.

Відбулось надзвичайно жваве обговорення цих питань, нарада викликала високу зацікавленість, як слухачів циклу, так і керівників.

Слухачі циклу мають змогу протягом часу навчання відвідати сучасні заклади і установи реабілітації як системи МОЗ, так і системи Мінсоцпраці, побачити кращий досвід та обрати заклад, де можна навчитись практичним навичкам для покращення реабілітаційного процесу. 

Шановні колеги, ми закликаємо Вас вести активну пропаганду здорового способу життя, необхідності індивідуальної та професійної гігієни порожнини рота і обов'язкових регулярних оглядів у стоматолога. Лекції в дитячих дошкільних і шкільних установах, в УЗВО, на підприємствах, в офісах, в жіночих консультаціях, в кожній клініці, профілактичні огляди, навчання гігієні порожнини рота, сеанси професійної гігієни допоможуть нам донести до кожного мешканця України наш девіз.

Проведемо День здорових ясен в Україні гідно!