Google search

Люди виконують свої завдання, але при цьому робота "кожен у себе й за себе" заважає інноваціям, ідеться в дослідженні компанії.

Більшість інтелектуальних працівників виконують свої щоденні завдання так само добре з дому, як і з офісу – про це свідчать одне дослідження за іншим. Понад те, у людей, яким не треба в цей час поєднувати роботу з доглядом за дітьми тощо, продуктивність навіть зросла з поширенням віддаленої роботи. 

Але це стосується власне повсякденних завдань. Велике дослідження компанії Microsoft, яке пройшло «пір ревю» (коли незалежні експерти перевіряють дані), свідчить, що, на противагу повсякденним завданням, віддалена робота серйозно заважає довгостроковим інноваціям.

Короткострокова продуктивність проти довгострокової креативності

Робота – не лише виконання повсякденних завдань, а й винахідництво щодня. 

Дослідження аналізувало дані про працю близько 61 тисячі співробітників по всіх США. Ці дані збиралися з листопада 2019 року, до пандемії, й по червень 2020 – її розпалу. Згодом дані проаналізували, і тепер вони опубліковані в науковому журналі Nature Human Behavior. 

Очікувано, сильно знизилася комунікація між людьми – особливо це стосується бесід у реальному часі. Заміна діалогу на імейли чи навіть онлайн-чати не є повноцінною. 

Це означає, що співробітники гірше набувають і діляться новою інформацією у групах, що впливає на інновації. Менш «багаті» джерела спілкування (електронні) ускладнюють передачу та обробку складної інформації.

Балансування між «за» і «проти»

Ймовірно, ці висновки не такі вже несподівані для тих, хто останні півтора року працював передусім віддалено. Досвід сімей показує, що коли школи відкриті – пандемія не становила проблеми для продуктивності дорослих. 

Скажімо, пише журналістка, створювати статті легше, коли до тебе не підходять колеги з новинами про останню серію серіалів або питаннями про те, де знайти отой прес реліз тритижневої давності. 

Для роботи над конкретними завданнями без відволікань робота на відстані – ідеальна. 

З іншого боку, журналістка бере приклад свого чоловіка, який пише сценарії – значна частина його роботи полягає у мозковому штурмі щодо нових ідей зі співавторами, де треба накидати різних думок, посміятись або поохкати разом, зневажливо скривитися щодо банальності й підняти великий палець на знак захоплення новою, свіжою думкою. 

Те, що Netflix дуже хоче повернути людей в офіси, після цього не дивує. 

Більшість із нас не пише тексти, але в кожній справі потрібна певна частка командних інновацій. Для певних видів діяльності необхідна креативна співпраця – й тут Zoom аж ніяк не заміняє особистого спілкування. 

З іншого боку, скільки з нас відчували фрустрацію, коли вони щойно «пережили кількагодинну зустріч, яка мала б бути імейлом». 

Сатья Наделла, нинішній голова правління Microsoft, називає це парадоксом гібридної праці. На його думку, розв'язання цього парадоксу стане викликом десятиліття. 

Якщо ми хочемо, щоб водночас і працівники були задоволені, й креативні соки не застоювалися – це потрібно буде зробити, і ймовірно, один рецепт для всіх не спрацює. 

Джерело: https://texty.org.ua/fragments/104621/viddalena-robota-pokrashuye-produktyvnist-ale-mozhe-shkodyty-innovaciyam-doslidzhennya/?src=main

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також