На базі кафедри проводяться цикли тематичного удосконалення за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання, тривалістю два тижні:

  1. ТУ «Актуальні питання психіатрії в практиці сімейного лікаря» (за очною та очно-заочною формами з елементами дистанційного навчання).
  2. ТУ «Актуальні питання наркології в практиці сімейного лікаря» (за очною та очно-заочною формами з елементами дистанційного навчання).
  3. ТУ «Психіатрія. Сучасний стан та новітні досягнення (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  4. ТУ «Наркологія. Сучасний стан та новітні досягнення» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  5. ТУ «Невідкладна допомога в психіатрії» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  6. ТУ «Невідкладна допомога в наркології» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  7. ТУ «Медико-психологічна та психотерапевтична допомога при посттравматичних стресових розладах» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  8. ТУ «Клініка невротичних, пов’язаних зі стресом та соматоформних розладів» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  9. ТУ «Експертна оцінка психічних розладів при онкологічних захворюваннях» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  10. ТУ «Медико-правові аспекти обмеженої осудності та обмеженої дієздатності» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  11. ТУ «Судово-психіатрична експертиза в сучасному законодавстві» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання).
  12. ТУ «Підтримувальна терапія агоністами опіоідів. Особливості соціально-психологічного супроводу та фармакотерапія» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання). 

Також проводяться цикли стажування:

«Психіатрія» – 1 місяць;

«Судова психіатрія» – 1 місяць;

«Наркологія» – 1 місяць;

«Дитяча психіатрія» – 1 місяць.

Спеціалізації:

«Дитяча психіатрія» – 3 місяці та 5 місяців;

«Наркологія» – 4 місяці;

«Судово-психіатрична експертиза» – 3 місяці.  

Для слухачів кафедри проводиться лекційні, семінарські та практичні заняття з використанням сучасної мультимедійної техніки. Вони приймають участь у клінічних розборах тематичних хворих, обходах та консиліумах.

Співробітники кафедри постійно оновляють учбово-методичну основу педагогічного процесу відповідно до  сучасних підходів у дитячій і судової психіатрії, психотерапії й наркології. Протягом 2014 – 2017 років створені по 2 варіанти тестів для комп'ютерного контролю знань для лікарів по дитячій психіатрії, психотерапії, наркології та судово-психіатричній експертизі. Були підготовлені обновлені навчальні програми по дитячій психіатрії та судово-психіатричній експертизі. Також було підготовлено навчальні розробки лекцій, семінарів та практичних занять з психіатрії, наркології, психотерапії, дитячої психіатрії та судово-психіатричної експертизи у відповідності до наукових позицій сучасної медицини. 

На кафедрі проводиться навчання лікарів-інтернів суміжних спеціальностей (загальна практика-сімейна медицина), спеціалізація та стажування за спеціальностями «Психіатрія», «Наркологія»,  «Дитяча психіатрія», «Судово-психіатрична експертиза», а також цикли тематичного удосконалення за вказаними вище напрямками медицини для лікарів-наркологів, лікарів-психіатрів, лікарів-дитячих психіатрів, лікарів-психотерапевтів, лікарів-медичних психологів, лікарів загальної практики-сімейної медицини.

В державній системі післядипломної медичної освіти кафедра є базовою за спеціальностями «Наркологія»,  «Дитяча психіатрія», «Судово-психіатрична експертиза».

Після закінчення навчання на курсах спеціалізації та стажування лікарі отримують сертифікат державного зразку про присвоєння (підтвердження) звання лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Психіатрія», «Наркологія», «Дитяча психіатрія», «Судово-психіатрична експертиза» (відповідно).

Цикли тематичного удосконалення для лікарів тривають 2 тижні  та проводяться у змішаному форматі: очно – на клінічній базі кафедри (Клінічна лікарня «Психіатрія»» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та дистанційно (з використанням електронних платформ Zoom, Google Classroom, Moodle). У випадку зміни рівню військової загрози у місті Києві, задля забезпечення безпеки слухачів викладання може бути повністю переведене на дистанційний режим.

Після закінчення навчання на курсах тематичного удосконалення лікарі отримують посвідчення державного зразку (50 балів безперервного професійного розвитку).

З жовтня 2023 р. планується зарахування на навчання на новий цикл спеціалізації за спеціальністю «Клінічна психологія» фахівців з вищою немедичною освітою. На навчання приймаються особи, які вже здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня за спеціальністю «053 – Психологія» галузі знань «05 – Соціальні та поведінкові науки». Тривалість навчання:

- для фахівців, які працевлаштовані на посаду психолога або практичного психолога закладу охорони здоров’я до 01 січня 2023 року та мають стаж роботи у системі охорони здоров’я понад 5 років - 3 місяці (540 годин, 18 кредитів ECTS);

- для фахівців, які не працюють у закладах охорони здоров’я та не мають стажу роботи у системі охорони здоров’я понад 5 років - 11 місяців (1980 годин, 66 кредитів ECTS).

Після закінчення навчання слухачі отримують сертифікат державного зразку про присвоєння звання спеціаліста «Клінічний психолог» (відповідно до Наказу МОЗ України від 30.09.2022 р. № 1782, Наказу МОЗ України від 25.01.2023 р. № 138, Наказу Мінекономіки України від 29 грудня 2022 р. № 5573).