Адреса проведення: вул. Дорогожицька, 9, навчально-лабораторний корпус, 4 поверх, кафедра громадського здоров’я
Контактні дані: доцент Наталія Федорівна Дубова +38044 205 49 91, k_р[email protected]
Сторінка кафедри на на сайті НУОЗ України імені П. Л. Шупика.
Куратор циклу: доцент Дубова Наталія Федорівна, м.т.: 0962259700, e-mail: [email protected]
Література:
- Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни харчування: Підручник. Київ: Центр учбової літератури, 2010. 336 с.
- Організація харчування дітей різного віку у освітніх та оздоровчих закладах: Навчально-методичний посібник / Уклад.: Хоменко І.М., Івахно О.П., Козярін І.П., Лоза Л.В., Півень Н.В.; Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. 4-те вид., переробл. і доповн. Київ, 2018. 146 с.
- Кожокару А.А., Бідненко Л.І., Устінова Л.А. та інш. Проведення санітарно-гігієнічного нагляду за організацією харчування особового складу Збройних сил в умовах стаціонарного розташування (загальні питання): навчальний посібник. Київ : УВМА, 2015. 92 с.
- Димань Т.М., Мазур Т.Г. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів. Київ : ВЦ «Академія», 2011. 520 с.
Всі організаційні питання щодо проведення ТУ «Принципи організації харчування різних груп населення в сучасних умовах» вирішуються в робочому порядку з представником КНП «КДЦД Дарницького району м. Києва»
Для проведення занять у дистанційному режимі використовуються можливості Інтернет зв’язку:
- Хмарне сховище Google disk
- Viber зв’язок
- Передача документації здійснюється через «Нова пошта»
Мета вивчення курсу
Підвищення рівня знань лікарів в галузі здорового харчування різних груп населення і запобігання захворювань аліментарного походження та харчових отруєнь в сучасних умовах.
Опис курсу, його структура
Ознайомлення з теоретичними основами раціонального харчування різних груп населення, профілактики аліментарно обумовлених захворювань, особливостями харчування в умовах довготривалої дії малих доз радіації, сучасними технологіями виробництва й системами забезпечення якості та безпечності харчових продуктів. Все перераховане слугуватиме підготовці спеціаліста нової формації відповідно до сучасних світових освітніх стандартів.
Основні розділи:
- Раціональне харчування окремих груп населення, методи вивчення стану харчування
- Основи профілактики аліментарно обумовлених захворювань
- Основні принципи та вимоги до виробництва органічної харчової продукції
- Гігієнічні вимоги до якості питних вод
- Особливості харчування населення в умовах довготривалої дії малих доз радіації
- Сучасні технології виробництва й системи забезпечення якості та безпечності харчових продуктів.
Заплановані види активності
Очне навчання, самостійне навчання з використанням сучасних технічних засобів трансляції інформації, підготовка і виконання проектних завдань.
Після закінчення курсу слухач отримає:
- Відповідний обсяг знань з гігієни харчування, що надасть можливість ефективно виконувати професійні обов'язки, розробляти та впроваджувати профілактичні програми, у тому числі серед населення, яке мешкає на екологічно несприятливих територіях;
- Поглиблення знань з питань сучасних технологій виробництва харчових продуктів, організації контролю за їх якістю та безпекою
- Удосконалення практичних навичок щодо оцінювання стану фактичного харчування та його раціоналізації в різних професійних та вікових груп населення, оцінювання ризику розвитку аліментарно обумовлених захворювань у зв’язку з характером харчування
Види навчальної діяльності
- теоретична (35 %)
- практична (15 %)
- презентація курсового проекту (10 %)
- самостійна робота (40 %).
Обов’язкова література, рекомендована література, електронні ресурси
- Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; у 2-х кн. – Кн. 1 / За ред. проф. В.І. Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – 528 с.
- Організація харчування дітей різного віку у освітніх та оздоровчих закладах: Навчально-методичний посібник. / Уклад.: Хоменко І.М., Івахно О.П., Козярін І.П., Лоза Л.В., Півень Н.В.; Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. – 4-те вид., переробл. і доповн. – К., 2018. – 146 с.
- Димань Т.М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів / Т.М. Димань, Т.Г. Мазур. - К.: ВЦ «Академія», 2011. – 520 с.
- Галынкин В.А. Микробиологические основы ХАССП при произволстве пищевых продуктов [Электронный ресурс] : Учебное пособие / В.А. Галынкин и др. - СПб.: Проспект Науки, 2017. - 288 с.
- ДСТУ 4161-2003. Системи управління безпечністю харчових продуктів.
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 04.04.2018 р., № 771/97-вр. Режим доступу: https://zakon.help/law/771/97-%D0%92%D0%A0/edition04.04.2018/
- Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми та побічні продукти, здоров'я та благополуччя тварин» від 06.08.2019 р., № 2042-VIII. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19