Google search

 
 

У період з 28 березня до 03 квітня 2022 року Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика продовжував роботу у дистанційному форматі, виконуючи свої статутні завдання в умовах воєнного стану.

Одним із головних статутних завдань НУОЗ України імені П. Л. Шупика є провадження освітньої діяльності. Упродовж минулого тижня подовжувалось навчання на 69 довготривалих циклах спеціалізації та стажування. Як і в попередній період, найбільша кількість циклів спеціалізації проводилась кафедрами терапевтичного (14 циклів) та хірургічного (13 циклів) факультетів. Здійснювалась підготовка 23 слухачів на циклах стажування за індивідуальним планом. На усіх навчальних циклах проміжні заліки проводились дистанційно, оволодіння практичними навичками забезпечувало використання спеціальних відеодемонстраційних матеріалів.

Було проведено 36 циклів тематичного удосконалення відповідно до навчально-виробничого плану та 7 – перенесено на травень - червень 2022 р. Один із найбільш своєчасних циклів проводила кафедра акушерства, гінекології та медицини плода – «Вагітність і пологи високого ризику під час воєнного стану» – 21.03-04.04 – 10 слухачів.

За цей час розроблено 10 нових навчальних планів і програм циклів тематичного удосконалення з військово-медичної тематики, які будуть проведені протягом травня-червня 2022 р.

У період з 28.03 по 03.04 було проведено 56 майстер-класів, фахових семінарів, фахових шкіл та вебінарів на військово-медичну тематику, на яких навчалось понад 1500 лікарів різних спеціальностей. Так, кафедрою громадського здоров’я 30-31.03 проведено фаховий семінар «Радіаційно-хімічне забруднення довкілля в умовах воєнного часу» – 16 лікарів; кафедрою щелепно-лицевої хірургії 29-30.03 – фахову школу «Особливості надання допомоги при переломах щелеп в умовах воєнного часу» – 47 лікарів; кафедрою офтальмології 28-29.03 – фаховий семінар «Проникаючі поранення ока воєнного часу» – 72 лікаря; кафедрою акушерства, гінекології та репродуктології 30.03 – вебінар «Анестезіологічні виклики та гострий живіт під час воєнного стану2 – 250 лікарів; кафедрою педагогіки, психології, медичного та фармацевтичного права 31.03 – майстер-клас «Правові основи трудової діяльності в умовах воєнного стану» – 42 лікаря; кафедрою ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки 30.03 – фаховий семінар «Види радіаційних аварій, ядерний тероризм, «брудна бомба» – 30 лікарів; кафедрою дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології 30.03 – фаховий семінар «Біологічна зброя та її вплив на дітей» – 30 лікарів.

Науково-педагогічними працівниками різних кафедр Університету підготовлено більше 60 нових майстер–класів, фахових семінарів та вебінарів з військово-медичної тематики, які будуть проведені у квітні-травні 2022 р.

На жаль, кафедрою промислової, клінічної фармації та клінічної фармакології у період із 28.03 до 03.04 навчальний процес не здійснювався, а лише – підготовка до майбутніх навчальних циклів.

Також в Університеті продовжувалась робота із підготовки лікарів (провізорів) - інтернів усіх років навчання за відповідними спеціальностями.

В Університеті також триває підготовка здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії із використанням технологій дистанційного навчання. Так, кафедрою медичної інформатики, інформаційних технологій і трансдисциплінарного навчання, починаючи з 28.03.2022, за дистанційною формою навчання проводиться 4 цикли з нормативної навчальної дисципліни «Сучасні інформаційні технології у науковій діяльності та біостатистика» (28.03.2022 до 26.04.2022) та з вибіркової навчальної дисципліни «Доказова медицина» (28.03.2022 до 15.04.2022), де навчаються аспіранти очної денної та вечірньої форм навчання, підготовка яких здійснюється як за державним замовленням, так і на умовах платних освітніх послуг. Аспіранти також продовжують виконувати дисертаційні дослідження відповідно до затверджених тем та індивідуальних планів наукових робіт.

Ураховуючи, що одним із головних завдань Університету також є провадження наукової діяльності, науково-педагогічними працівниками НУОЗ України імені П. Л. Шупика підготовлено близько 10 статей до публікації та близько 10 опубліковано у наукових виданнях, у тому числі й Scopus; підготовлено та відправлено матеріали для публікації у колективній монографії; продовжувалась робота над підготовкою матеріалів (доповідей та тез) для участі у міжнародних наукових медичних форумах.

Так, кафедрою гематології та трансфузіології підготовлено тези доповідей для участі у Європейському конгресі з гематології (EHA) та «EHA-SWG Scientific Meeting the Blood and the child new insights in pediatric Benign Hematology», кафедрою управління охороною здоров’я та публічного адміністрування здійснювалась підготовка тез доповіді для участі у конференції «Публічне управління та адміністрування в умовах війни і в повоєнний період в Україні» (15–28 квітня 2022 року), а кафедрою фтизіатрії та пульмонології підготовлено та відправлено до друку тези на міжнародний конгрес Європейської академії алергії та клінічної імунології (ЕААСІ-2022, Прага, Чехія, червень 2022 року) тощо. Продовжувалась робота із підготовки до видання навчального посібника «Клініка, діагностика і лікування розладів психічної сфери внаслідок бойових дій». Також, науково-педагогічні працівники виконували заплановані науково-дослідні роботи та здійснювали наукове керівництво дисертаційними дослідженнями тощо.

Лікувально-діагностичну діяльність Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика здійснює 68 клінічних кафедр. Близько 50% науково-педагогічного складу кафедр надавали медичну допомогу населенню України та пораненим бійцям. Інші НПП забезпечували провадження освітньої та наукової діяльності та консультували хворих дистанційно за допомогою різних джерел комунікації. Було проліковано 378 хворих, проконсультовано: очно – 2005 хворих, дистанційно (онлайн) – 1363 особи, прооперовано 312 хворих, прийнято 16 пологів, проведено 74 гістологічних дослідження та 3 аутопсії.

Стоматологічним практично-навчальним медичним центром здійснювалось надання невідкладної стоматологічної допомоги населенню та бійцям територіальної оборони.

Науково-педагогічні працівники НУОЗ України імені П. Л. Шупика на минулому тижні взяли участь у різних заходах, у тому числі міжнародних:

- завідувач кафедри діабетології Б. Маньковський 30.03 взяв участь у засіданні Президії Європейської асоціації ендокринологів та у вступній доповіді проінформував про ситуацію в нашій країні, у відповідь на що отримав підтримку України та наших лікарів, науковців та пацієнтів та було прийнято рішення про припинення членства російських лікарів в Європейській асоціації ендокринологів та будь якого співробітництва з представниками країни агресора;

- науково-педагогічні працівники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії взяли участь у засіданні робочої групи Європейського товариства перфузіологів, де виступили з доповіддю про військові дії в Україні;

- доцент кафедри неонатології О. Костюк брала участь в zoom конференції з представниками міжнародних організацій щодо допомоги новонародженим та матерям в Україні в умовах воєнного часу, а 01.04 за участі проф. Є. Шунько та доц. О. Костюк проведено нараду експертів з питань підтримки грудного вигодовування та оцінки медичних закладів відповідно звання «Лікарня, доброзичлива до дитини» за участі представників ЮНІСЕФ та МОЗ;

- кафедра мікробіології взяла участь у «Школі Клінічного мікробіолога» та отримала підтримку від Федерації європейських мікробіологічних товариств (FEMS);

- декан факультету підвищення кваліфікації викладачів Л. Бабінцева 31.03 взяла участь у засіданні експертної ради з теоретичної і профілактичної медицини та фармації МОН України.

- завідувач кафедри ядерної медицини, радіаційної онкології та радіаційної безпеки П. Король дав інтерв’ю ВВС News Україна на тему «Які хвороби можуть привезти російські військові з Чорнобильської зони».

Також, науково-педагогічні працівники продовжували інформувати іноземні установи про збройну агресію російської федерації проти нашої країни та її наслідки, внаслідок чого отримали повну підтримку України. Так, за ініціативи кафедри неврології та рефлексотерапії отримано підтримку від Американської академії неврології, за ініціативи кафедри офтальмології отримано підтримку від турецьких офтальмологів, а за ініціативи кафедри медицини праці, психофізіології та медичної екології отримано підтримку від однієї із найвпливовіших міжнародних організації у сфері медицини праці - Collegium Ramazzin.

Працівники НУОЗ України імені П. Л. Шупика продовжували волонтерську діяльність. Так, кафедра хірургії та судинної хірургії провела велику роботу із закордонними партнерами щодо забезпечення всім необхідним хірургічної діяльності кафедри та її клінічної бази; кафедра нефрології та нирковозамісної терапії отримала гуманітарну допомогу від нефрологічного товариства Німеччини та ESPN для проведення діалізу та імуносупресії; кафедра кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій брала участь у поставці гуманітарної допомоги та лікуванні бійців ЗСУ та територіальної оборони та здійснювала волонтерську координаційну діяльність фонду Peace and development foundation (USA), а завідувач кафедри медичної інформатики, інформаційних технологій і трансдисциплінарного навчання О. Мінцер взяв участь в організації та доставці цільової допомоги (лікарські засоби та предмети медичного призначення) з Німеччини до однієї з лікарень Житомирської обл.

Організаційна робота на минулому тижні здійснювалась виконувачем обов’язків ректора, першим проректором та проректорами за всіма напрямами діяльності Університету. Управління закладом відбувалось дистанційно із використанням 2 чатів університету (Штабу та Групи НУОЗ України імені П. Л. Шупика), електронної пошти та мобільного зв’язку. Декани факультетів та директори навчально-наукових інститутів забезпечували координацію роботи підпорядкованих кафедр, збір та узагальнення інформації про їхню діяльність. Керівники та працівники навчальних, наукових та функціональних структурних підрозділів оперативно реагували та виконували розпорядження керівництва, забезпечуючи навчальний, науковий та лікувально-діагностичний процеси та безперервне функціонування закладу, в цілому. 

Інформація підготовлена за поданнями директорів навч.-наук. ін-тів та деканів ф-тів Ю.Вдовиченком, Р.Моісеєнко, В.Плугатир та О.Вашуленко під заг. ред. Ю.Вороненка

Інформація про виконання навчальної роботи кафедрами факультетів/навчально-наукових інститутів НУОЗ України імені П. Л. Шупика з 28.03 по 3.04 2022 р.

 

  • Терапевтичний факультет: СП+СТ - 13, ТУ - 4, ВМТ - 7
  • Інститут стоматологіі: СП+СТ - 5, ТУ - 2, ВМТ - 3
  • ФПКВ: СП+СТ - 8, ТУ - 4, ВМТ - 10
  • УДІР: СП+СТ - 2, ТУ - 5ВМТ - 5
  • Хірургічний Факультет: СП+СТ - 13, ТУ - 7, ВМТ - 10
  • Педіатричний факультет: СП+СТ - 7, ТУ - 5ВМТ - 5
  • ІСМ: СП+СТ - 8, ТУ - 6, ВМТ - 15 
  • МП та Фарм. факультет: СП+СТ - 6ТУ - 3, ВМТ - 1

Загалом по НУОЗ України імені П. Л. Шупика: СП+СТ - 69, ТУ - 36, ВМТ - 56 

  • СП+СТ – цикли спеціалізації та стажування, які подовжуються
  • ТУ – цикли, які проведені за минулий тиждень
  • ВМТ – заходи (майстер-класи, фахові школи) по військово-медичній тематиці, які проведені за минулий тиждень. 

Ю.Вдовиченко

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також