Google search

 
 

З глибоким сумом сповіщаємо, що 7 вересня 2021 р. на 87-му році життя відійшла у вічність Заремба Євгенія Хомівна - академік Національної академії наук вищої освіти України, докторка медичних наук, заслужена професорка Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, член Світової та Європейської організації сімейної медицини і загальної практики (WONCA), почесний президент Української асоціації сімейних лікарів, президент Асоціації сімейних лікарів Львівщини.

Заремба Євгенія Хомівна – один із засновників сімейної медицини в Україні, відомий вчений, педагог, лікар.

Народилася 20 березня 1935 р. у селі Ржищів на Волині. У 1959 р. з відзнакою закінчила лікувальний факультет Львівського державного медичного інституту. 1959–1970 рр. працювала лікарем-терапевтом вузлової лікарні ст. Львів. У 1962–1964 рр. навчалася в клінічній ординатурі на кафедрі факультетської терапії ЛДМІ. У 1968 р. захистила кандидатську дисертацію. З 1970-1976 рр. – асистент кафедри факультетської терапії, з 1976–1983 рр. – доцент кафедри шпитальної терапії ЛДМІ. У жовтні 1983 р. призначена завідувачем кафедри терапії № 2 факультету вдосконалення лікарів і провізорів ЛДМІ. Протягом 22 років (1983–2005 рр.) завідувала кафедрою сімейної медицини. У 1988 р. захистила докторську дисертацію, в 1989 р. присвоєно звання професора. З 1993–1996 рр. – декан факультету вдосконалення лікарів і провізорів ЛДМУ імені Данила Галицького.

Заремба Євгенія Хомівна є засновником першої кафедри сімейної медицини й Асоціації сімейних лікарів в Україні.

Внесок Євгенії Хомівни у розвиток охорони здоров’я високо оцінений в Україні. Вона нагороджена грамотами МОЗ України (2007, 2010), почесною відзнакою «Великого Князя Володимира» (2007), нагородою Ярослава Мудрого (2007), орденом «Берегиня України» міжнародного проєкту «Я - українка» (2017)  численними подяками, дипломами, медалями.

Заремба Євгенія Хомівна є автором понад 1000 друкованих робіт, більша частина яких присвячена питанням сімейної медицини, кардіології, ревматології та ендокринології.

Євгенія Хомівна назавжди запам’ятається щирою людиною, видатним, науковцем, клініцистом, досвідченим педагогом, яка користувалася високим авторитетом і повагою. Все своє життя вирізнялася стійкістю характеру, принциповістю, силою духу та наполегливістю, була людиною виняткової порядності, чесності, повною творчих сил та енергії, сповнена любові до людей.

Глибоко сумуємо з приводу цієї непоправної втрати та висловлюємо щирі співчуття родині померлої. Вічна світла пам’ять нашій колезі, наставнику і другу.

 

Колектив Інституту сімейної медицини НУОЗ України імені П. Л. Шупика,

науково-педагогічні працівники медичних навчальних закладів вищої освіти України

і всі сімейні лікарі України

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також