Google search

 
 

Умови карантину внаслідок пандемії COVID-19 вимагають нових форм для здійснення управлінської діяльності, що потребує особистої присутності на нарадах керівництва Академії, факультетів та навчально-наукових інститутів, кафедр та функціональних структурних підрозділів.

9 червня 2020 року вперше в історії Академії відбулася селекторна онлайн-нарада з актуальних питань діяльності НМАПО імені П. Л. Шупика на платформі GoToMeeting.

Проводив селекторну нараду ректор НМАПО імені П. Л. Шупика академік НАМН України професор Юрій Вороненко. У заході взяли участь адміністрація Академії, декани факультетів та директори навчально-наукових інститутів, завідувачі кафедр та керівники функціональних структурних підрозділів, голова профспілкової організації.

У своєму вступному слові ректор академік Юрій Вороненко зазначив, що за період карантину діяльність закладу була оперативно та впевнено адаптована до нових реалій, серед іншого запущена та успішно впроваджується система електронної реєстрації слухачів, у режимі онлайн проводиться навчання на всіх кафедрах, науково-практичні конференції, телемости, участь у міжнародних заходах тощо. Ефективно працюють вчені ради факультетів і навчально-наукових інститутів, вчена рада Академії та її постійно діючі комісії – з питань, що не потребують таємного голосування. В цілому ж за період карантину НМАПО імені П. Л. Шупика переконливо підтвердила своє лідерство у галузі післядипломної освіти та безперервного професійного розвитку лікарів.

Головним завданням селекторної наради було визначено підведення підсумків діяльності Академії в умовах, які виникли, і надання пропозицій щодо оптимізації роботи надалі.

Перший проректор, чл.-кор. НАМН України професор Юрій Вдовиченко зазначив про виконання навчально-виробничого плану на кафедрах Академії за 5 місяців, проте є ряд кафедр, які не виконали планові завдання, про що їм було вказано та запропоновано кроки по подоланню невиконання плану підготовки слухачів, що може призвести до скорочення посад науково-педагогічних працівників кафедри.

Проректор з науково-педагогічної роботи професор Олександр Толстанов поінформував, що проведення роботи з лікарями-інтернами накладає на Академію додаткові вимоги в умовах карантину. Ми повинні дотриматись рекомендацій Головного державного санітарного лікаря щодо безпечності складання іспитів. Академія розробила заходи про особливості проведення КРОК-3 з дотриманням вимог дистанції, проведення термометрії, анкетування учасників іспиту щодо стану здоров’я тощо. Це накладає додаткові завдання на кафедри, де навчаються лікарі-інтерни.

Проректор з економічних питань Ольга Проценко та головний бухгалтер Світлана Шендрик доповіли про проведення планового скорочення посад через значні обсяги зменшення фінансування та високі ризики подальшого скорочення. На сьогодні скорочено 318 посад співробітників Академії, з них 174 посади науково-педагогічних працівники. В цілому Академія впоралась із плановими показниками фінансового наповнення, проте ми продовжуємо знаходитись у жорсткому режимі економії.

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи професор Раїса Моісеєнко повідомила, що нарахування клінічної надбавки під час карантину здійснювалась індивідуально з урахуванням залучення науково-педагогічних працівників до лікувального процесу під час скорочення планових видів допомоги та в умовах дистанційного навчання слухачів. В цілому із 519 НПП-лікарів залучались до лікувально-діагностичного процесу у квітні 63% та у травні 67% працівників, взагалі вимушені не здійснювати лікувально-діагностичну роботу фахівці Інституту стоматології та Стоматологічного практично-навчального медичного центру через призупинення планової стоматологічної допомоги взагалі. Обговорювались проблеми введення орендних відносин між закладами охорони здоров’я та клінічними кафедрами Академії. Академія має 374 клінічні бази у 218 закладах охорони здоров’я у 9-ти регіонах країни. 

Проректор з наукової роботи професор Наталія Савичук поінформувала учасників селекторної наради про планову роботу з виконання освітньо-наукових програм аспірантами, підготовки до вступної компанії після здійснення держзамовлення МОЗ. Здійснюється робота з Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти по проведенню акредитації освітньо-наукових програм в аспірантуру за спеціальностями «медицина», «стоматологія», «педіатрія».

Начальник відділу кадрів Дмитро Бригинець надав бачення основних ризиків кадрового забезпечення на кафедрах Академії, а вчений секретар професор Вікторія Горачук поінформувала про можливі сценарії проведення вченої ради НМАПО імені П. Л. Шупика з кадрових питань.

Для ефективного проведення зустрічі були використані новітні технології дистанційного зв’язку. Засіданню передував підготовчий етап, що передбачав залучення близько 100 науково-педагогічних працівників до нової для більшості з них форми засідань, а успішне проведення заходу відкриває широкі перспективи на обраному шляху до досконалості.

Читайте також