Google search

 
 

12 лютого 2020 року представники НМАПО імені П. Л. Шупика взяли участь у парламентських слухання на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» (https://rada.gov.ua/news/Novyny/188693.html).

У обговоренні проєкту Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року (https://moz.gov.ua/article/news/nacionalna-strategija-kontrolju-onkologichnih-zahvorjuvan-do-2030-roku) взяли участь проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, перший заступник Голови правління ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» професор Раїса Моісеєнко, яка внесла пропозиції щодо розвитку паліативної допомоги в Україні, а також порушила проблемні питання розвитку системи безперервного професійного розвитку у закладах післядипломної освіти в умовах реформування, що призведе до ліквідації малочисельних кафедр Академії та руйнацію підготовки лікарів за такими напрямками, як паліативна і хоспісна допомога, реабілітація тощо. Також виступила завідувач кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги, президент Української асоціації сімейної медицини професор Лариса Матюха із пропозиціями щодо ранньої діагностики онкологічних захворювань на первинній ланці охорони здоров’я та питаннями розвитку ПМСД.

У засіданні взяли участь завідувач сектору з лікувальної роботи та взаємодії з клінічними базами Наталія Боднарук, завідувачі кафедр загальної та невідкладної хірургії професор Вадим Крижевський та онкології - професор Станіслав Мясоєдов, професори онкологи Прокіп Гордійчук, Валерій Захаричев.

Метою проведення парламентських слухань було: сприяти вдосконаленню державної політики у сфері боротьби з онкологічною захворюваністю в України, покращенню діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних наукових установ та профільних об’єднань громадян у частині організації заходів з ранньої діагностики, лікування та реабілітації хворих онкологічного профілю, впровадженню у практику вітчизняної галузі охорони здоров’я сучасних методів лікування раку.

Також, було обговорено нагальні проблеми боротьби із захворюваністю та смертністю населення України від злоякісних новоутворень та напрацьовано низку рекомендацій з удосконалення державної політики щодо боротьби з цими захворюваннями.

За результатами парламентських слухань напрацьовані рекомендації. 

Довідково (дані медичної статистики).

Протягом останнього сторіччя у світі за рівнем захворюваності та смертності онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

Щорічно на планеті виявляють понад 10 млн. нових випадків цієї смертельної недуги, при цьому помирає від неї близько 8 млн. пацієнтів. Рак є другою провідною причиною смертності у світі. Так, у 2015 р. він забрав 9 млн. життів. Кожна шоста смерть на планеті пов’язана з цим захворюванням.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я очікується, що близько 70% нових випадків захворювань на рак буде реєструватися у країнах, де на боротьбу з раком виділяється менше 5% необхідних для цього ресурсів. Рак залишатиметься одним із найскладніших тягарів захворювань. Незважаючи на це, раку можна запобігти шляхом ранньої профілактики, зниження споживання тютюнових виробів, дієтами, контролем за поширенням інфекцій та за забрудненням навколишнього середовища.

В Україні впродовж останнього десятиліття також відзначається суттєве зростання онкологічної захворюваності та смертності.

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку. За даними МОЗ України, в Україні налічується близько 1 млн. хворих на злоякісні новоутворення, з них близько 6 тис. — діти.

Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6 – 3% на рік, і рак продовжує «молодшати». Згідно з даними Національного інституту раку, за останні 10 років кількість хворих зросла на 25%.