Google search

 
 

За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 7 квітня щороку відмічається Всесвітній день здоров’я. 

Саме 7 квітня 1948 року набув чинності Статут ВООЗ та з 1950 року відмічається Всесвітній день здоров’я, який щороку проходить з єдиною тематикою у всіх країнах - членах організації. Цього року ВООЗ відмічає свій 75-й ювілейний рік.

Головна мета діяльності ВООЗ – сприяти охороні здоров'я, підтримувати безпеку у світі, забезпечувати рівність для всіх з питань збереження найвищого рівня здоров’я та благополуччя.75-й ювілейний рік ВООЗ - це можливість озирнутися на успіхи громадського здоров'я, які покращили якість життя за останні сім десятиліть. Це також можливість використати найкращі практики та спрямувати зусилля на вирішення поточних викликів охорони здоров'я сьогоднішнього та завтрашнього днів.

Щороку Всесвітній день здоров’я присвячується конкретній тематиці, з якої в країнах світу проводяться роз’яснювальні, волонтерські, благодійні заходи різного рівня: від окремого лікаря та закладу до місцевої влади та заходів національного рівня. Так, наприклад, у 2015 році Всесвітній день здоров’я був присвячений безпеці харчових продуктів, у 2016 році темою року стало гасло «Переможемо діабет», у 2017 році – «Депресія: поговоримо», у 2020 році гаслом року був вислів: «Підтримаємо працівників сестринських і акушерських служб!», у 2022 – «Наша планета – наше здоров’я».

У всій ювілейний 75-рік ВООЗ проводить під гаслом «Здоров’я для всіх» (#HealthForAll, #Здоров’ядлявсіх) та пропонує країнам, закладам, лікарям, всьому суспільству звернути увагу на ключові аспекти. Деякі з них наводимо нижче:

- Щоб зробити здоров'я для всіх реальністю, нам потрібні: люди і громади, які мають доступ до високоякісних медичних послуг, щоб вони могли піклуватися про своє здоров'я і здоров'я своїх сімей; кваліфіковані медичні працівники, які надають якісну, орієнтовану на потреби людей допомогу; і політики, які готові інвестувати в загальне охоплення послугами охорони здоров'я.

- Факти свідчать про те, що системи охорони здоров'я, засновані на підході первинної медико-санітарної допомоги, є найбільш ефективним і економічно вигідним способом наблизити послуги з охорони здоров'я і благополуччя до людей.

- Універсальне медичне страхування забезпечує фінансовий захист і доступ до якісних послуг, виводить людей з бідності, сприяє підвищенню добробуту сімей і громад, захищає від криз у сфері громадського здоров'я та наближає нас до #Здоров'ядлявсіх.

- COVID-19 та інші надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров'я, гуманітарні та кліматичні кризи, що накладаються одна на одну, економічні обмеження та війна зробили шлях кожної країни до #Здоров'ядлявсіх ще більш нагальним.

- Право на здоров'я є основним правом людини. Кожна людина повинна мати доступ до необхідних медичних послуг, коли і де вона їх потребує, без ризику надмірних фінансових трат.

Підтримуємо ініціативу ВООЗ щодо актуальності тематики Всесвітнього дня здоров’я поточного року #Здоров’ядлявсіх. Керівники закладу та підрозділів, науково-педагогічні працівники НУОЗ України імені П.Л. Шупика щодня розв'язують питання, які пов’язані з наданням майже всіх видів медичної допомоги, розвивають наукові підходи з підвищення їх ефективності, вдосконалюють та впроваджують заходи профілактичного спрямування та якісного фармацевтичного обслуговування населення. Своїм досвідом та активною життєвою позицією вони щиро діляться зі слухачами, студентами, інтернами, аспірантами, докторантами, колегами для посилення можливостей кожного мешканця нашої країни зберегти своє здоров’я та здоров’я своєї родини.

Використані матеріали сайту: https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/04/07/default-calendar/world-health-day-2023-health-for-all

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також