Google search

На початку липня за координації Офісу ВООЗ в Україні відбулася серія засідань мультисекторальних робочих груп, метою яких було надати експертні пропозиції до проекту Національного плану дій з безпеки охорони здоров'я (далі – Національного плану).

Попри змішану форму засідань (частина учасників виходила на зв’язок через платформу Zoom), дискусії велися дуже інтенсивно, та врешті-решт пропозиції до документу були сформовані і мають бути затверджені найближчим часом.

Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика був задіяний у трьох напрямах: «Імунізація» (зав. кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології професор Алла Волоха), «Система підготовки кадрів. Наявні трудові ресурси» (проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва професор Олеся Гульчій) та «Комунікація з питань ризиків» (зав. відділу комунікацій Костянтин Балашов).

Формування Національного плану базується на принципі «Єдине здоров’я» для всіх небезпек та включає національні пріоритети щодо підвищення рівня готовності до реагування на надзвичайні ситуації, об'єднує сектори та ресурси для розвитку потенціалу системи громадського здоров’я.

«Спільна зовнішня оцінка ключових спроможностей України, що має проводитися регулярно, показує усі виклики та моменти, над якими ми повинні ще працювати, а також як покращити, удосконалити проведення імунопрофілактики в Україні. Під час обговорення були озвучені дуже влучні ідеї і пропозиції, що дозволять вирішити поставлені задачі,» - коментує професор Алла Волоха. 

Нагадаємо, що за результатами роботи упродовж 2021 року, з 29 листопада по 3 грудня 2021 р. Україну відвідала Місія експертів ВООЗ, під час якої був завершений процес Спільної зовнішньої оцінки ключових спроможностей України у сфері імплементації Міжнародних медико-санітарних правил (ММСП). У сформованому фінальному звіті Місії відображено вагомий внесок фахівців Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика: враховані пропозиції щодо розбудови системи БПР фахівців із громадського здоров’я, картування України щодо соціальних та психо-поведінкових детермінант здоров’я, розбудови системи комунікації ЗМІ не лише на центральному, а й на регіональному та місцевому рівнях. У звіті відзначено вагому роль науково-педагогічних працівників медичних ЗВО як комунікаторів ризику, зокрема під час пандемії COVID-19, оскільки інтенсивне поширення медичних знань через ЗМІ,  сторінки у соціальних мережах є істотними чинниками забезпечення здоров’я населення.

 

Фото люб’язно надані Офісом ВООЗ в Україні (https://www.facebook.com/WHOUkraine)

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу