Google search

Особистий захист при радіаційній аварії у питаннях та відповідях

Радіоактивне випромінювання є частиною нашого життя. Навколо нас постійно присутня фонова радіація, яка випромінюється в основному природними мінералами. На щастя, ситуації, у яких середньостатистичний індивід зазнає впливу неконтрольованих джерел радіації, що перевищує фонову, дуже рідкісні. Тим не менш, доцільно підготуватися та знати, як діяти у разі подібної ситуації. Найкращий спосіб підготуватися - це зрозуміти принципи захисту від радіації за допомогою часу, відстані та екранування. Під час радіологічної аварійної ситуації (великого викиду радіоактивних речовин у навколишнє середовище) ми можемо скористатися цими принципами для самозахисту та захисту своїх сімей.

  1. Час, відстань, екран

Час: для тих, хто піддається додатковому впливу радіоактивного випромінювання, крім природної фонової радіації, обмеження або скорочення часу впливу знижує дозу радіації.

Відстань: так само, як тепло від вогню слабшає у міру того, як ви віддаляєтеся від нього, доза радіації значно знижується зі збільшенням відстані від джерела випромінювання.

Екранування: бар'єри зі свинцю, бетону або води забезпечують захист від проникаючих гамма-променів та рентгенівського випромінювання. З цієї причини деякі радіоактивні речовини зберігаються під водою або в фанерованих бетоном або свинцем приміщеннях, а стоматологи кладуть свинцеву ковдру на пацієнтів, роблячи рентгенівські знімки зубів. Отже, встановлення надійного екрана між вами та джерелом радіоактивного випромінювання значно знизить або усуне отримувану дозу опромінення.

  1. Радіаційні аварійні ситуації

На практиці було підтверджено, що при великомасштабному викиді радіації, наприклад, внаслідок аварії на атомній електростанції або внаслідок терористичного акту, наведені нижче рекомендації забезпечують максимальний захист.

У випадку радіаційної аварії, ви можете вжити наступних заходів для захисту себе, своїх близьких та ваших домашніх тварин:

- Зайди в укриття - у разі радіаційної небезпеки вас можуть попросити увійти до приміщення та сховатись там на деякий час. Ця дія називається «Забезпечення локального сховища». Перебувайте в центрі будівлі або підвалу, подалі від дверей та вікон. Візьміть із собою в укриття домашніх тварин.

- Залишайся в укритті - будинки здатні забезпечити відчутний захист від радіоактивного випромінювання. Чим більше стін між вами та зовнішнім світом, тим більше бар'єрів між вами та радіоактивною речовиною зовні. Своєчасне укриття у приміщеннях та перебування в них після радіологічного інциденту здатне обмежити вплив радіації та, можливо, врятує вам життя. Закрийте вікна та двері. Прийміть душ або протріть відкриті частини тіла вологою ганчіркою. Пийте бутильовану воду і приймайте їжу з тари, що герметично закривається.

- Будь на зв'язку - співробітники екстрених служб навчені реагувати на аварійні ситуації та вживатимуть конкретних заходів для забезпечення безпеки людей. Оповіщення може здійснюватися через соціальні мережі, системи екстреного оповіщення, телебачення чи радіо. Отримуйте оперативну інформацію за допомогою радіо, телебачення, інтернету, мобільних пристроїв тощо. Співробітники екстрених служб нададуть інформацію про те, куди слід звернутися для перевірки радіоактивного зараження.

  1. Йодід калію (KI)/йодат калію (КІО3)

Не приймайте йодид калію (KI)/йодат калію (КІО3) та не давайте його іншим, за винятком випадків, коли це спеціально рекомендовано відділом охорони здоров'я, співробітниками рятувальних служб або вашим лікарем. КI/КІО3 призначається лише у випадках попадання в довкілля радіоактивного йоду та захищає лише щитовидну залозу. КI/КІО3 працює шляхом заповнення щитовидної залози людини стабільним йодом, тоді як шкідливий радіоактивний йод із викиду не поглинається, тим самим знижуючи ризик розвитку раку щитовидної залози у майбутньому.

3.1. Як діє KI/КОІ3?

Щитовидна залоза не може відрізнити стабільний йод від радіоактивного. Він поглине і те, і інше. KI/КІО3 блокує потрапляння радіоактивного йоду в щитовидну залозу. Коли людина приймає KI/КІО3, стабільний йод у ліках поглинається щитовидною залозою. Оскільки KI/КІО3 містить так багато стабільного йоду, щитовидна залоза стає «повною» і не може більше поглинати йод — ні стабільний, ні радіоактивний — протягом наступних 24 годин.

KI/КІО3 може не дати людині 100% захисту від радіоактивного йоду. Захист підвищиться залежно від трьох факторів.

- Час після зараження: чим раніше людина прийме КI/КІО3, тим більше часу щитовидній залозі доведеться «заповнити» стабільним йодом.

- Поглинання: кількість стабільного йоду, що потрапляє до щитовидної залози, залежить від того, як швидко КI/КІО3 всмоктується в кров.

- Доза радіоактивного йоду: мінімізація загальної кількості радіоактивного йоду, якому піддається людина, зменшить кількість шкідливого радіоактивного йоду, який може поглинути щитовидна залоза.

3.2. Хто може приймати КI/КІО3?

Щитовидні залози плода і дитини піддаються найбільшому ризику ураження радіоактивним йодом. Маленькі діти та люди з низьким вмістом йоду в щитовидній залозі також піддаються ризику ураження щитовидної залози.

  • Немовлята (включаючи немовлят на грудному вигодовуванні). Немовлята мають найвищий ризик захворіти на рак щитовидної залози після впливу радіоактивного йоду. Усім немовлятам, включаючи дітей на грудному вигодовуванні, необхідно давати рекомендовану для немовлят дозу KI/КІО3. Немовлята (особливо новонароджені) повинні отримувати разову дозу KI/КІО3. Більш ніж разова доза може призвести до пізніших проблем з нормальним розвитком. Слід використовувати інші захисні заходи. У випадках, коли необхідно більше однієї дози, може знадобитися медичне спостереження.
  • Діти. Рекомендовано всім дітям, які внутрішньо заражені радіоактивним йодом (або можуть бути заражені) радіоактивним йодом, приймати KI/КІО3, якщо вони не мають алергії на йод (протипоказання).
  • Молоді люди. Молодим дорослим (віком від 18 до 40 років), внутрішньо зараженим радіоактивним йодом (або ймовірно, що вони заражені) радіоактивним йодом, приймати рекомендовану дозу KI/КІО3. Молоді люди менш чутливі до впливу радіоактивного йоду, ніж діти.
  • Вагітні жінки. Оскільки всі форми йоду проникають через плаценту, вагітні жінки повинні приймати KI/КІО3, щоб захистити зростаючий плід. Вагітні жінки повинні приймати лише одну дозу KI/КІО3 після внутрішнього забруднення (або ймовірного внутрішнього забруднення) радіоактивним йодом.
  • Жінки, які годують груддю. Жінки, які годують груддю, повинні приймати лише одну дозу KI/КІО3, якщо вони були внутрішньо забруднені (або, ймовірно, внутрішньо забруднені) радіоактивним йодом. Вони мають бути пріоритетними для отримання інших захисних заходів.
  • Дорослі. Дорослі старше 40 років не повинні приймати KI/КІО3, якщо працівники охорони здоров’я або служби з надзвичайних ситуацій не кажуть, що очікується забруднення дуже великою дозою радіоактивного йоду. Дорослі старше 40 років мають найменшу ймовірність розвитку раку щитовидної залози або пошкодження щитовидної залози після забруднення радіоактивним йодом. Дорослі старше 40 років частіше мають алергічні реакції або побічні ефекти від KI/КІО3.

3.3. Як дають KI/КІО3? Таблетки, які можуть приймати через рот після радіаційної надзвичайної ситуації, пов’язаної з радіоактивним йодом. Таблетки мають рядки, щоб їх можна було розрізати на менші шматочки для менших доз.  Одноразова доза стабільного йоду для різних вікових груп, згідно рекомендацій ВООЗ 1999р після внутрішнього забруднення (або ймовірного внутрішнього забруднення) радіоактивним йодом:

Вікова група

КІ, мг

КІО3, мг

Частина таблетки

Дорослі та підлітки (старше 12 років), жінки, які годують груддю

130

170

1

Діти (3-12 років)

65

85

1/2

Немовлята (1 міс-3 роки)

32

42

1/4

Новонароджені (до 1 міс)

16

21

1/8

 

3.4. Як часто слід приймати KI/КІО3? Прийом більшої дози KI/КІО3 або частіше, ніж рекомендовано, не забезпечує більшого захисту і може спричинити серйозне захворювання або смерть. Разова доза захищає щитовидну залозу протягом 24 годин. Одноразова доза на рекомендованих рівнях зазвичай є все, що необхідно для захисту щитовидної залози. У деяких випадках люди можуть зазнати впливу радіоактивного йоду більше 24 годин. Якщо це станеться, працівники охорони здоров’я або служби з надзвичайних ситуацій можуть порадити приймати кожні 24 години протягом кількох днів. Уникайте повторного дозування KI/КІО3 для вагітних і жінок, що годують груддю та новонароджених

3.5. Які побічні ефекти KI/КІО3? Побічні ефекти при правильному прийомі виникають дуже рідко і  можуть включати: розлад шлунка або шлунково-кишкового тракту, алергічні реакції, висипання та запалення слинних залоз.

3.6. Що робити, якщо немає KI/КІО3? Безумовно, що вітаміни та харчові добавки не можуть забезпечити повноцінної блокади щитоподібної залози, але у крайніх випадках можна використати 5% спиртовий розчин йоду, розбавленого у молоці, кисілі чи воді 25 крап 3 рази на день дорослим та підліткам старшим 12 років. Дітям молодшого віку можна зробити йодну сітку на тілі, враховуючи особливість йоду всмоктуватись у кров, звідки буде доставлена до щитоподібної залози.

ЛІТЕРАТУРА:

  • RADIATION PROTECTION NO 165 Medical effectiveness of iodine prophylaxis in a nuclear reactor emergency situation and overview of European practices Final Report of Contract TREN/08/NUCL/SI2.520028 Directorate-General for Energy Directorate D — Nuclear Energy Unit D4 — Radiation Protection 2010
  • Guidelines for Iodine Prophylaxis following Nuclear Accidents Update 1999 World Health Organization Geneva 1999
  • Steffen Dreger, Manuela Pfinder, Lara Christianson, Stefan K Lhachimi & Hajo Zeeb. The effects of iodine blocking following nuclear accidents on thyroid cancer, hypothyroidism, and benign thyroid nodules: design of a systematic review. Systematic Reviews volume 4, Article number: 126 (2015)

doi: 10.1186/s13643-015-0106-3

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 79.67% - 3 Голосів
Корисність матеріалу: 78.67% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 79% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також