Google search

Третього грудня завершила свою роботу в Україні місія Всесвітньої організації охорони здоров’я. Метою експертів місії було оцінити спроможність України ефективно реалізовувати Міжнародні медико-санітарні правила (ММСП)

У церемонії закриття взяли участь Jarno Habicht, Голова Бюро ВООЗ в Україні, Ігор Кузін, Заступник Міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України, Ольга Шевченко, в. о. Голови Держпродспоживслужби, команда експертів ВООЗ зі Спільної зовнішньої оцінки під керівництвом Ran Adelstain. Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика представляла проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва професор Олеся Гульчій.

Команда експертів презентувала результат оцінки: за кожною з 19-ти технічних сфер було досягнуте колегіальне рішення щодо рівня спроможності, згідно з Посібником Спільної зовнішньої оцінки. Також були оприлюднені погоджені переліки пріоритетних заходів удосконалення, що стануть основою для розробки Національного плану дій з підвищення готовності України реагувати на надзвичайні ситуації у сфері громадського здоров’я. У фокусі уваги експертів перебували налагодження міжгалузевої взаємодії на національному та регіональному рівнях, оновлення законодавства у сфері громадського здоров’я, посилення боротьби з антимікробною резистентністю, впровадження підходу «Єдине здоров’я» тощо.

У визначених пріоритетах були враховані пропозиції фахівців НУОЗ України імені П.Л. Шупика, які працювали з місією, зокрема щодо налагодження ефективної системи безперервного професійного розвитку фахівців з громадського здоров’я, посилення потенціалу регіональних центрів з контролю та профілактики хвороб, проведення картування України щодо соціальних детермінант, страхів та бажаних каналів комунікації про здоров’я. До пріоритетних напрямів належить досягнення та підтримка високого рівня вакцинації (понад 95% охоплення трьома дозами вакцини) проти поліомієліту, дифтерії, правця, кору, паротиту та краснухи. Результати обговорення вкотре засвідчили високий рівень вітчизняної сфери медичної освіти, зокрема фахівців нашого Університету, та її інтегрованість з провідними міжнародними практиками.

Перспективним напрямом залишається розробка Національного плану дій, що сприятиме формуванню більш здорового та безпечного простору для громадян України.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 83% - 3 Голосів
Корисність матеріалу: 83% - 3 Голосів
Доступність матеріалу: 82.67% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу