Google search

У березні 2020 р. в Словаччині відбулися парламентські вибори. У них взяли участь 25 партій. В Україні впроваджується реформа охорони здоров’я, а паліативна, хоспісна допомога тяжкохворим є однією із гарантованих державою складових медичних послуг.

Тому вивчення досвіду словацьких партій і їхніх підходів до питання розвитку сфери охорони здоров’я (та паліативної допомоги) може стати певним дороговказом, прикладом для політичних сил і громадських рухів в Україні.

До парламенту увійшли наступні партії: Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), Zmena Zdola, Smer, Kotlebovci, Sme Rodina,  SaS, Платформа Za ludi, коаліція Progresívne Slovensko a SPOLU občianska demokracia.

Майже кожна з партій у передвиборчій програмі обіцяла підвищення оплати праці медичного персоналу. Разом з тим, передвиборчі документи стосувалися найбільш актуальних для країни проблем і кожна з партій бачила їх по-різному.

Найбільше мандатів отримала партія Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO), Nova, Kresťanská únia (KÚ), Zmena Zdola.

Одним з головних пунктів програми OĽANO є цифровізація охорони здоров’я - впровадження є-здоров’я. Однією з функцій його буде профілактика хвороб і проведення скрінінгів. При чому деякі з них зможуть робити медичні сестри та фармацевти. Відповідно, пропонується розширення функцій і повноважень медичних сестер. Також партія пропонує проведення реформи амбулаторної медичної допомоги, лікарень, системи медичної реформи. Пропонується удосконалення психічного здоров’я, зокрема, шляхом деінституалізації (відмови від розміщення людей похилого віку та осіб з деменцією у великих інституціях). У контексті паліативного догляду, пропонується, зокрема, більша інтеграція державних і комунальних медичних і соціальних служб.

SMER – sociálna demokracia občianska demokracia досить лаконічно пропонує 55 тисяч євро кожному випускникові лікарського факультету, який зобов’язується працювати найближчі 10 років у Словаччині.

Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko – партія, яка стоїть на принципах політичного католицизму, не згадує прямо питання сфери охорони здоров’я, проте зазначає, що в країні має тривати справедливий соціальний діалог.

Sme Rodina пропонує введення швидкої допомоги, якщо у одного з членів сім’ї буде діагностоване серйозне захворювання, а лікування буде надзвичайно дорогим і складним. Партія виходить з того, що необхідно  реагувати на зростаючу кількість онкологічних хворих. Для допомоги їм необхідний спеціалізований комплексний підхід. Хворі на рак опиняються у певному вакуумі в системі соціальної допомоги, оскільки їх лікування може бути як короткочасним, так і довготривалим. Пропозиція полягає у наданні 75% компенсації доходу домогосподарствам, які зіткнулися з проблемою тяжкого захворювання. Розрахунок здійснюватиметься з урахуванням реальної заробітної плати відповідної особи.

Один з важливих постулатів партії – комплексний догляд за особами з розладом аутистичного спектру. Кількість дітей, народжених з аутизмом, зростає щорічно. Це форма інвалідності, яка вимагає особливого підходу. Держава повинна вирішити питання всебічної допомоги аутистам.

Партія обіцяла розробку Закону про довготривалий медичний догляд, що  розглядається, як нова гарантована державою послуга. Пацієнтам гарантується довготривалий догляд вдома та/або на ліжках для довготривалих хворих після виписки з гострої допомоги з лікарні або погіршення стану здоров’я в хронічні діагнози. Таким чином, Закон про довготривалу охорону здоров’я буде регламентувати комплексну медичну, соціальну та сестринську допомогу.

Партія SaS має 234 конкретних пропозиції щодо забезпечення якісної ситеми догляду. Серед них: системні зміни, які можуть полягати в забезпеченні рівних прав для кожного пацієнта без різниці у доходах і соціальному статусі. Причому, для соціально незахищених верств буде посилено соціальну підтримку. Будуть впроваджуватися протоколи та керівні принципи, базовані на міжнародних стандартах. На випадок, якщо пацієнт сам вибере дорожчі ліки, він (вона) буде оплачувати лише різницю в ціні в порівнянні зі стандартною оплатою від страхового фонду. Також буде дозволено  оплатити лікування обраного постачальника за кордоном. Партія обіцяє зменшити кількість звернень у швидку допомогу шляхом впровадження відео-консультацій і розвитком інтернет-сторінок. На них пацієнт зможе дізнатися відповідну інформацію про те, як вирішити свою медичну проблему, ще перед тим, як відвідати швидку допомогу. Партія, єдина в Словаччині, підтримує запровадження евтаназії. Тобто виступає за можливість для громадян із невиліковними захворюваннями заявити про небажання підтримувати стан здоров’я, що може супроводжуватися довгим лікуванням і процедурами.

Партія розширить компетенції медсестер відповідно до рівня освіти, щоб вони могли здійснювати деякі процедури, які зараз виконуються лікарями. Йдеться не лише про вдосконалення соціального статусу медсестер, але й про кращі послуги для пацієнта і збільшення його доступу до послуг. Щоп’ятирічна атестація зберігатиметься, але не буде обов’язковою. Публікуватиметься загальнонаціональний рейтинг лікарів.  

Платформа Za Ludi також виступає за те, щоб доступність медичної допомоги гарантувалася із загальнодоступних джерел, щоб кожен громадянин Словацької Республіки знав, в який час і хто надасть йому медичну послугу. Партія за те, щоб підвищити соціальний статус медсестер. Партія буде підтримувати перепрофілювання деяких закладів медичних послуг у такі, які надають послуги довгострокового та паліативного лікування. Також підтримується їх інтеграція та співпраця з постачальниками соціальних послуг.

Аналіз діяльності партій в діючому з весни 2020 р. парламенті виявив, що переважна більшість наведених вище пропозицій поки що лишаються … пропозиціями. Так, Olano, Za Ludi, Kotlebovci та Sme Rodina ініціювали близько 10 законопроєктів, які стосуються підвищення оплати медичного персоналу, удосконалення системи інформованої згоди, удосконалення систем послуг для людей з інвалідністю та медичного страхування, а також удосконалення медичної і соціальної допомоги вагітним. Законопроектів щодо удосконалення системи власне паліативного догляду підготовлено не було.

Отже, вивчення програмних документів партій, які внаслідок виборів навесні 2020 р. увійшли до складу парламенту Словацької республіки свідчить, що питання допомоги людям похилого віку і розвиток паліативної та хоспісної допомоги – досить гострі для суспільства. Тому політичні сили розробили відповіді на них і це знайшло місце в політичних програмах; роль медичних працівників, особливо, медичних сестер, має зростати; мультидисціплінарна співпраця, особливо у контексті розвитку паліативної допомоги, має розвиватися; роль організацій громадянського суспільства, шляхи їх співпраці з медичними закладами у передвиборчих програмах партій не актуалізується. 

Олександр Вольф, провідний фахівець відділу з міжнародного співробітництва, голова БО «Асоціація паліативної та хоспісної допомоги», асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НУОЗ імені П.Л.Шупика 

Фото з Wikipedia

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 83.33% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу