Google search

21 грудня для партнерів, залучених до реагування у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки під час війни в Україні, була презентована Оперативна дорожня карта «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни». 

Дорожня карта розроблена за підтримки ВООЗ у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, створення якої ініціювала перша леді України Олена Зеленська. 

У заході взяли участь Глава Бюро ВООЗ в Україні д-р Ярно Хабіхт, заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак, заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва, заступник міністра у справах ветеранів Євген Котик, координаторка із ПЗПСП Міжнародного медичного корпусу, співголова робочої групи з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Бландін Брюєр, представники міжнародних і громадських організацій, залучених до гуманітарного реагування у сфері психічного здоров’я в Україні. 

Дорожню карту представили д-р Фамі Ханна, експерт штаб-квартири ВООЗ департаменту психічного здоров’я та психоактивних речовин, співголова Референтної групи Міжвідомчого постійного комітету із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки та Аліса Ладик-Бризгалова, керівниця програми психічного здоров'я у Бюро ВООЗ в Україні.

Міністерство охорони здоров’я України вже здійснило низку важливих напрацювань у цій сфері, зокрема йдеться про навчання медичних працівників первинної ланки за програмою mhGAP. Вже майже 700 таких фахівців пройшли це навчання. Крім того, до Програми державних медичних гарантій увійшов новий пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», який стартував у тестовому режимі з листопада та запроваджений як доповнення до чинних пакетів наданні психологічної допомоги. 

Подовжується збільшення мультидисциплінарних мобільних команд з психічного здоров’я, нині їх вже майже 80. Крім того, МОЗ видало наказ, який регулює роботу цих команд. Також серед напрацювань – внесення посади «клінічний психолог» та «психотерапевт» до переліку посад професіоналів з вищою немедичною освітою. Наказом визначено вимоги до спеціальності та спеціалізації цих фахівців. 

Ірина Микичак підкреслила, що важливим напрямом роботи є саме освіта, коли змінюються навчальні програми на додипломному та післядипломному етапах, тобто безперервному професійному розвитку. І Міністерство активно продовжує працювати, аби запровадити компонент психологічної підтримки на кожній кафедрі, адже кожен медик має володіти базовими знаннями у сфері психологічної допомоги і підтримки людей. 

Дорожня карта дозволить швидко реагувати на виклики «тут і зараз». У ній визначено пріоритети, на які мають орієнтуватися всі, хто працює в сфері психічного здоров’я в умовах гуманітарної кризи.

Учасники заходу зазначили, що зараз найголовнішим завданням є консолідація всіх зусиль задля відновлення та захисту психологічного ресурсу українців. Крім того, необхідно не боятися говорити про свою проблему та приймати її, аби знайти рішення. 

За матерілами: https://moz.gov.ua/article/news/prezentovano-operativnu-dorozhnju-kartu-prioritetni-bagatosektorni-zahodi-iz-psihichnogo-zdorov%e2%80%99ja-ta-psihosocialnoi-pidtrimki-v-ukraini-pid-chas-ta-pislja-vijni

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 32.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також