Google search

 
 

Н.В.: Які основні проблеми з жіночим здоров’ям для кожної вікової категорії? Як поводитись, щоб уникнути цих проблем?

Н.П.: На сьогодні вік 18–45 – це молодий вік і наша задача, щоб у 45 років  в наступну вікову категорію ми переходили у такому фізичному та емоційному благополуччі, ніби нам 18, а в 65 років почувалися так само, як у 45. Для цього лікарі розробили, з моєї точки зору, чудовий алгоритм діагностики стану жіночого здоров’я – чим раніше молода дівчина зверне увагу на регулярність свого менструального циклу, на те, скільки вона втрачає менструальної крові кожного циклу, на проблемні моменти зі шкірою та волоссям, тим раніше вона зможе поскаржитись на це своєму лікарю, а він за своїми алгоритмами вирішить ті або інші задачі.

Якщо у жінки рясні менструації у 18 років, то лікар зробить все для того, щоб якомога раніше вилікувати причину цих рясних менструацій і не дати жінці втратити значну кількість заліза, не дозволить розвинутися хронічному запальному процесу у цієї жінки. Адже хронічне запалення, якщо його вчасно не зупинити у ранньому репродуктивному віці, в 45, коли закінчиться період молодості, може суттєво підвищити жіночі онкологічні ризики. Адже наразі доведено, що хронічне запалення тісно пов’язане з канцерогенезом.

Цікаво також, що якщо у найбільш ранньому віці звернути увагу на стан шкіри, зайнятися вугровою хворобою не лише за допомогою косметичних процедур, які гінекологу дуже допомагають покращити стан шкіри, а розібратися з гормональними  причинами появи цих акне і нормалізувати гормональний фон, то можна у майбутньому уникнути розвитку ожиріння, цукрового діабету другого типу, раннього інсульту, інфаркту та деяких видів раку в тому числі. Ось так дивно – якісь прищики у молодої дівчини можуть призвести до серйозних проблем зі здоров’ям у 45 років. І тому завдання гінеколога та взагалі нашої Асоціації гінекологів-ендокринологів максимально надавати інформацію пацієнтам та населенню щодо необхідності регулярних візитів до профільних спеціалістів. Ми завжди пояснюємо, що висип на обличчі – це не норма, що дифузне випадання волосся – це теж не норма, треба йти до гінеколога. Лікуйся – і цієї проблеми не буде.

Якщо вчасно звернути увагу молодих дівчат та їхніх мам, що потреба змінити прокладку серед ночі, або сильний біль, що змушує сидіти в «ці дні» вдома, – це також не норма  і необхідно невідкладно звернутися до лікаря для діагностики та лікування, то своєчасний правильний менеджмент рясних та болючих менструацій дозволить дівчині легко завагітніти та народити, коли вона того захоче. Їй не доведеться спершу лікувати декілька гінекологічних хвороб, які прогресували б без перешкод за відсутності терапії.

Одним з основних скринінгів має бути щорічний профілактичний огляд у гінеколога. За один візит можливо зробити ПАП-тест  у поєднанні з тестом на наявність вірусу папіломи людини (профілактика онкозахворювань). Не уявляю, як можна спокійно жити, не знаючи, що цитологічно у тебе все гаразд. Адже, на жаль, рак шийки матки – гінекологічний рак, який в нашій країні ще дуже часто зустрічається і має високу смертність – це патологія, якій можна повністю запобігти. У цьому вся трагедія. А запобігти їй дуже легко: щорічний скринінг (цитологічні дослідження, або ПАП-тести, та виявлення вірусу папіломи людини), а у разі виявлення проблеми – проходження кольпоскопії. Бажано це дослідження робити у експертних клініках, де кольпоскопія виконується згідно з європейськими стандартами.  І оці страшні випадки: «О, Боже, в мене рак!», – це атавізм, з оцим треба боротись, а не з щорічними оглядами.

Я просто часто чую від пацієнтів: «Навіщо? Це що таке і кому я винна це проходити? Це знову нести гроші?». Я розумію цей запит. Тому я пояснюю, що всі неопластичні процеси шийки матки, які виявляються дуже рано, – саме в цьому суть оцих щорічних оглядів, – сьогодні блискуче і повністю виліковуються без хіміотерапії, променевої терапії – цього нічого не потрібно, це вирішується легко і просто за допомогою одного наркозу і малоінвазивної хірургічної процедури. А ось коли регулярно ховатись від медоглядів і економити – потім це перетворюється у великі труднощі, і фінансові у тому числі, і окремий виклик – як це все витримати. Багато міфів на тему – що «я прийду, а мені знайдуть». І нещодавно одна пацієнтка, у якої під час УЗД грудей я виявила вузлове утворення і направила її до онколога, мені каже: «Мене вражає бажання ваших онкологів знайти у мене рак!». А я їй відповідаю: «Послухайте, подякуйте їм за те, що вони виконують всі необхідні дії, щоб виключити у вас рак. Та якщо онкологи у Вас його все ж-таки виявлять, поки ще немає прогресування захворювання, то навіть рак грудей, так само як і рак шийки матки сьогодні, з нашими сучасними можливостями, – взагалі не становить великої загрозливої життю проблеми». Як любить порівнювати моя вчитель, професор Тетяна Татарчук, набагато гірше, ніж рак грудей, мати гіпертонічну хворобу, тому що ти не знаєш, де ти впадеш, коли втратиш свідомість, які ти таблетки випив, які не випив, нескінченні запаморочення, стукає у скронях, нічого не тямиш. Та для цього ефективного лікування раку шийки матки, раку грудей необхідно регулярно щороку обстежуватись і у гінеколога, і у мамолога – це те, що стосується моєї компетенції, як жіночого лікаря. 

Повну версію інтервю читайте у літньому числі Дайджесту медичної освіти (https://www.nuozu.edu.ua/n/chasopys/4969-daidzhest-medychnoi-osvity-7-lito-2019)