Першу трансплантацію серця людини здійснив Крістіан Барнард з Південної Африки в грудні 1967 року. Одразу після цієї події, д-р Норман Шамуей та його колеги зі Стенфордського університету в січні 1968 року провели першу трансляцію серця в Сполучених Штатах Америки.

Введення в практику в 1980 році імуносупресії із застосуванням циклоспорину привело до покращення показників виживання, і внаслідок цього трансплантація стала стандартним методом лікування термінальної серцевої недостатності. Кількість таких операцій, виконаних в усьому світі щорічно, становить приблизно 5500.

В Україні трансплантація серця надалі залишається «унікальною операцією». Все ж, розвиток цієї галузі медицини є пріоритетом для охорони здоров’я.

Упродовж двох останніх місяців відбулися події вкрай важливі для цієї галузі: в Україні були виконані дві чергові трансплантації серця провідним кардіохірургом, завідувачем кафедри кардіохірургії, рентгеноваскулярних та екстракорпоральних технологій НМАПО імені П. Л. Шупика професором Б. Тодуровим та командою фахівців, до якої входили науково-педагогічні працівники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Академії: завідувач кафедри професор О. Лоскутов та професор О. Дружина.

Успіх даних операцій значною мірою зумовлений узгодженою командною роботою, новаторством та ініціативою всіх учасників.

Надалі планується покращувати отримані результати та удосконалювати роботу зі співпраці з українськими та закордонними колегами для піднесення трансплантології в Україні на новий рівень.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу