З 30 вересня по 3 жовтня 2020 проходили чергові щопіврічні Генеральні асамблеї секції та Ради з фізичної та реабілітаційної медицини (ФРМ) Європейського союзу медичних спеціалістів та Європейського товариства фізичної та реабілітаційної медицини. Зважаючи на пандемію COVID-19 обидві Генеральні асамблеї відбувались онлайн.

Однією з функцій Європейської ради ФРМ є проведення сертифікації лікарів ФРМ країн-членів Ради. Як зазначено на офіційній сторінці Європейської ради ФРМ (https://uems-prm.eu/certification-procedure/), сертифікація Ради не дає академічної кваліфікації, але це означає, що кандидат досяг європейських стандартів компетентності в галузі ФРМ. Перш за все, процедури сертифікації та акредитації Радою є основою для розбудови європейської мережі з метою інтелектуальних обмінів та стажувань, а також для уточнення формату структур та діяльності ФРМ як для державних органів, так і для широкої громадськості.

Існує три варіанти процедур для проходження сертифікації Європейською Радою ФРМ:

  • якщо Ви є резидентом (навчаєтесь на циклі первинної спеціалізації – «інтернатура» за українським законодавством) останнього курсу або молодий лікар ФРМ, вам необхідно скласти іспит, який щороку, у листопаді, організовує Рада – сертифікація через складання європейського іспиту;
  • якщо Ви займаєтесь ФРМ, у своїй країні, як ліцензований (офіційно визнаний всередині відповідної країни) фахівець протягом 10 років і більше, ви можете подати заявку на сертифікацію Радою «за еквівалентністю» - сертифікація «за еквівалентністю».
  • якщо Ви були сертифіковані Радою більш ніж 10 років тому, вам потрібно буде подати заявку на повторну сертифікацію Радою (ре-сертифікація).

Зазвичай виникають певні труднощі щодо перекладу українською терміну «Fellow». Зважаючи на вищезазначене, Fellow of the European Board of Physical and Rehabilitation Medicine (скорочено - FEBPRM) є особа, сертифікована Європейською Радою ФРМ.

Протягом засідання Європейської Ради ФРМ членами сертифікаційного журі було зокрема повідомлено, що перші два українські лікарі ФРМ – професор Олександр Владимиров та професор Наталія Владимирова стали першими в Україні FEBPRM. Щиро вітаємо колег! Відтепер колеги зазначені в офіційному переліку FEBPRM на відповідній сторінці Секції та Ради ФРМ Європейського Союзу Медичних Спеціалістів - https://uems-prm.eu/list-of-board-certified-prm-fellows/.

Поява перших українських лікарів ФРМ, сертифікованих Європейською Радою ФРМ співпала із початком впровадженння первинної спеціалізації (інтернатури) з фізичної та реабілітаційної медицини в Україні. В рамках додаткового компоненту програми інтернатури після успішного складання українського іспиту молодим українським лікарям ФРМ буде пропонуватись складання Європейського іспиту, який проводиться в останню п’ятницю листопада в онлайн форматі одночасно для усієї Європи (https://uems-prm.eu/board-certification-of-young-prm-doctors-by-examination-2/) - сертифікація через складання європейського іспиту.

Сподіваємося, що з часом регуляторні освітні документи України дозволять інтегрувати Європейський іспит з ФРМ, як теоретичну складову українського іспиту для інтернів з ФРМ, до чого заохочують Європейські органи ФРМ та як це відбувається в декількох країнах Європейського Союзу.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу