Практичні навички відіграють центральну роль в повсякденній клінічній практиці лікаря анестезіолога. Неадекватна підготовка в сфері освоєння клінічних навичок є серйозною проблемою сучасної медичної освіти. До того ж, багато процедур, які виконують лікарі-анестезіологи, потенційно небезпечні через їх інвазивний характер, тому їх складно вивчити.

В цьому відношенні, навчання на основі моделювання грає все більш важливу роль в медичній освіті в усьому світі.

Кафедра анестезіології та ІТ будує стратегію навчання інтернів з впровадженням в програму великого числа майстер-класів та продовжує традицію залучати до навчального процесу провідних закордонних фахівців.

Черговий такий hand-over майстер-клас відбувся 2 грудня 2020 р. за участі John M. Allwood, що працює старшим співробітником операційного відділення в м. Лондоні (Великобританія). Майстер-клас відбувався у великому гарновентильваному приміщенні із залученням малої групи інтернів (всі вони використовували ЗІЗ та дотримувались соціальної дистанції), а трансляція для всього курсу інтернів відбувалася в програмі Zoom.

Відмінною характеристикою цього майстер-класу було відпрацювання встановлення хірургічного контролю за дихальними шляхами на новому сучасному манекені. Крім того, презентація John M. Allwood відбувалася англійською мовою без перекладу, що з нашої точки зору стало ще й практичною школою англомовного спілкування.

В той же час, на іншій станції доцент кафедри Максим Пилипенко контролював відпрацювання техніки виконання інтубації трахеї з допомогою відеоларингоскопу. Таким чином, у кожного інтернів першого року навчання була можливість відпрацювати одразу дві критично-важливі анестезіологічні навички, які їм можуть знадобитися зокрема у лікуванні хворих з тяжким перебігом COVID-19.

Обговорення майстер-класу засвідчило, що практичні елементи навчання можуть ефективно та безпечно відпрацьовуватись в малих групах і це є вкрай важливим елементом швидкого входження в спеціальність.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу