Поява нового невивченого захворювання – своєрідний виклик для усієї медичної спільноти, особливо, якщо це інфекційна висококонтагіозна патологія. Респіраторний шлях передачі хвороб – один з найшвидших, тому не дивно, що новий SARS-CoV-2 за лічені тижні з’явився в усіх куточках планети. Уже більше половини року ми починаємо свій ранок зі статистики про нові випадки захворювання серед українців.

І поки хтось готується до нового дня уже звичної дистанційної роботи, усі лікарі, незалежно від спеціальності, продовжують долати пандемію, яка має обличчя численних пацієнтів та їх рідних.

Деканат та кафедри хірургічного факультету НМАПО імені П. Л. Шупика з початком пандемії зіштовхнулися не так з новими труднощами, як з появою великої кількості нових завдань: освітньо-інформаційна кампанія серед колег, дистанційний формат навчальної діяльності та, звичайно, лікувально-діагностична робота з новим контингентом пацієнтів.

Зважаючи на клінічний перебіг COVID-19, зрозуміло, що найчастіше з цим захворюванням зустрічаються сімейні лікарі, лікарі ЕМД, інфекціоністи, терапевти, пульмонологи, анестезіологи, та гостра хірургічна патологія у пацієнтів з коронавірусною хворобою виникає з тією ж частотою. Так, за координації та погодження деканату, за час пандемії науково-педагогічні працівники кафедр анестезіології та інтенсивної терапії, загальної та невідкладної хірургії, ортопедії і травматології №1 були залучені до консультацій 750 пацієнтів та лікування 868 пацієнтів з коронавірусною хворобою. Представники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії (доцент М. Бондар та доцент І. Кучинська) були учасниками робочих груп з питань боротьби з COVID-19.

З перших днів національного карантину на посиленому контролі деканату проведення інформаційної компанії серед колег та представників інших спеціальностей, присвяченій особливостям патогенезу, тактики діагностики та лікування пацієнтів з ускладненнями COVID-19, що реалізовувалась через лекції в on-line форматі, майстер-класи, тренінги. Так, кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії (опорної за спеціальністю), організовано навчальну платформу «Лікарський освітній портал», проведено он-лайн фахову школу "COVID-19: огляд проблемних питань", майстер-класи та тренінги для інтернів, слухачів, медперсоналу клінічних лікарень м. Києва (зокрема, із залученням міжнародних спікерів). Доцент М. Пилипенко був спікером навчальних лекцій Центру громадського здоров’я МОЗ України. Однією з прогресивних форм впровадження результатів в практичну охорону здоров’я є організація і проведення науковими школами факультету конференцій, симпозіумів. За сприяння деканату питання менеджменту пацієнтів з коронавірусною хворобою обговорювалися на наукових форумах, організованих кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії (Молодіжна анестезіологічна конференція /жовтень, 2020/, Британо-Український симпозіум /жовтень, 2020/), а також Конгресі анестезіологів України /вересень, 2020/ та Євроанестезії-2020 /листопад, 2020/. Науково-педагогічні працівники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії брали активну участь у розробці міжкафедральної програми циклу ТУ «Мультидисциплінарний підхід до діагностики, лікування та профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)» (за очно-заочною формою з елементами дистанційного навчання). Окрім цього, опубліковано результати досліджень з даної проблеми у журналах «Georgian Med News» (професор О. Галушко та співавтори) та «British Journal of Anaesthesia» (доцент М. Пилипенко та співавтори), індексованих у міжнародній наукометричній базі Scopus

На жаль, пандемія триває і проблеми та виклики, пов'язані з COVID-19 лише наростають. Для їх вирішення кафедри хірургічного факультету НМАПО імені П. Л. Шупика продовжуватимуть надавати нові знання та підходи.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 90.83% - 6 Голосів
Корисність матеріалу: 91.17% - 6 Голосів
Доступність матеріалу: 90.83% - 6 Голосів

Загальна оцінка матеріалу