19 листопада, в Міжнародний день філософії, у дистанційному форматі відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Філософія в сучасному науковому та соціально-політичному дискурсах», організована Вінницьким національним медичним університетом імені М. І. Пирогова, МОН України та МОЗ України. Учасниками конференції стали 50 представників закладів вищої освіти міст Вінниця, Харків, Київ, Одеса та інших.

Із доповіддю «Філософія та медичний дискурс: життєсвіт пацієнта» виступила завідувачка кафедри філософії професор Світлана Пустовіт. Основні тези стосувалися викликів, що пандемія COVID-19 створила для сучасної охорони здоров’я та медицини. Сьогодні медицина потребує нових теоретичних та методологічних ідей та концепцій, медичних парадигм, а саме парадигм хвороби та здоров’я. Сучасна філософія може запропонувати екзистенційне та феноменологічне підґрунтя для створення нової парадигми медицини, як життєсвіту пацієнта.

Тематика конференції була спрямована на розкриття таких питань: філософські, релігійні, ціннісні, соціокультурні особливості становлення сучасного наукового та соціально-політичного дискурсу в Україні, теоретико-методологічні питання викладання предмету філософії у медичних ЗВО, сучасні тенденції філософії науки та розвитку біоетики.

Учасники конференції наголосили на важливості подальшого розвитку філософських засад сучасного наукового та соціально-політичного дискурсів, філософії, як методології та теорії. Відбувся обмін думками щодо представлених презентацій і виступів. На завершенні заходу запропоновано продовжити співпрацю в галузі розвитку філософії наукового дискурсу у вигляді спільних проектів, обміну досвідом, проведення спільних конференцій.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу