29-30 жовтня 2020 р. у м. Києві (Україна) відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні».

Відомі вчені України за спеціальністю «Загальна практика сімейна медицина» та інших медичних спеціальностей, іноземні спікери (Киргизії, Турції) представили свої доповіді під час Конференції, яка проводилась у форматі онлайн. У конференції взяли участь близько 950 лікарів з усіх регіонів України та різних країн світу (Киргизії, Турції, США, Швейцарії, Німеччини).

Реальним кроком на шляху законодавчого забезпечення функціонування первинної медичної допомоги стала розробка проекту Закону України «Про первинну медичну допомогу на засадах сімейної медицини», який 22 червня 2017 р. було зареєстровано у Верховної Ради України за № 6634. За минулий час цей законопроект був розглянутий і підтриманий відповідними комітетами Верховної Ради України (але при голосуванні не набрав достатньої кількості голосів). На сьогодні є всі підстави сподіватися на його прийняття новим скликанням Верховної Ради України. Продовжується робота щодо погодження проекту Указу Президента України «Про День сімейної медицини» з метою підняття престижу спеціалістів сімейної медицини в державі в рамках Всесвітнього дня сімейного лікаря (19 травня), який відмічає вся світова медична спільнота.

На підставі обговорення проблем розвитку та реформування сімейної медицини в Україні науково-практична конференція з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні» підтверджує, що становлення первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини в Україні, як важливої складової системи охорони здоров᾽я держави, не має реальної альтернативи.

Учасники науково-практичної конференції з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні» вважають, за необхідне більше уваги приділяти нормативно-правовому та інформаційному забезпеченню функціонування первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини та безперервному професійному розвитку лікарів.

З метою створення передумов для покращення функціонування первинної медичної допомоги учасники конференції звертаються до:

  1. Кабінету Міністрів України та Офісу Президента України з проханням прийняти рішення щодо запровадження в Україні свята «Дня сімейної медицини».
  2. Міністерству охорони здоров’я України ввести зміни та доповнення в наказ МОЗ України від 22.02.2019 № 446 «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» щодо урегулювання освітнього процесу на теренах України. Нормативно встановити ліцензійні умови для освітянських провайдерів у розрізі реформи охорони здоров'я та світової практики.
  3. Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика та інших вищих навчальних медичних закладів щодо продовження удосконалення науково-педагогічного процесу з підготовки лікарів загальної практики – сімейних лікарів у відповідності до європейських стандартів.
  4. Місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо необхідності розширення мережі закладів охорони здоров’я з надання первинної медичної допомоги відповідно до потреб населення та покращення рівня їх фінансового та матеріально-технічного забезпечення.

Резолюцію обговорено та прийнято 30 жовтня 2020 р. на заключному засіданні науково-практичної конференції з міжнародною участю «Стан та перспективи розвитку первинної медичної допомоги в Україні».

Окрім того, з метою підняття престижу медичних працівників, за ініціативи представника Інституту сімейної медицини НМАПО імені П.Л. Шупика, у найближчий час у м. Києві буде побудовано пам'ятник медичним працівникам усього світу! З інформацією можна ознайомитись на сайті http://www.rateg.org.ua/... та - http://www.mif-ua.com/archive/article/49554

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 71% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 69.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 70% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу