Протягом 20, 22, 27 та 29 жовтня 2020 р. у Києві відбулася щорічна науково-практична конференція «Актуальні проблеми лікування пацієнтів з ХОЗЛ та бронхіальною астмою в умовах пандемії COVID-19» в онлайн-форматі.

Цей захід було організовано науково-педагогічними працівниками кафедри фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика, ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України» під керівництвом завідувача кафедри академіка НАМН України, професора Ю. Фещенка за підтримки Національної академії медичних наук України, асоціації фтизіатрів і пульмонологів України.

Доцільність проведення цього заходу була зумовлена вкрай високою актуальністю проблеми захворювань органів дихання взагалі та особливо бронхіальної астми (БА) і хронічного бронхообструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), на які постійно звертає увагу ВООЗ. Так, за даними ВООЗ розповсюдженість ХОЗЛ в різних країнах світу коливається в широкому діапазоні і виявляється у дорослих осіб у 22 % випадків, а на БА зараз хворіють від 1 до 16 % населення, що складає понад 350 млн. осіб.  Особливо загострилася ця проблема в умовах пандемії COVID-19, оскільки виявлено тісний зв’язок між коронавірусною хворобою та ХОЗЛ і менш виражений між COVID-19 та БА.

Сьогодні в Україні існує проблема щодо недовиявлення пацієнтів з БА та ХОЗЛ, що знижує ефективність їх лікування, погіршує прогноз, збільшує частоту летальних випадків, особливо в умовах пандемії COVID-19, яка продовжує поширюватися.

Саме актуальним питанням ведення хворих на астму та ХОЗЛ в умовах пандемії COVID-19 й були присвячені доповіді академіка НАМН України професора Ю. Фещенка, професора С. Зайкова та доцента Л. Юдіної.

Проведений захід ще раз підтвердив важливість проблеми захворювань органів дихання та зацікавленість лікарів щодо нових вітчизняних та світових підходів до ведення відповідних категорій пацієнтів, особливо в сучасних умовах.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу