Кафедрою вірусології проведено виїзний цикл тематичного удосконалення «ПЛР в діагностиці респіраторних вірусних інфекцій» для лікарів Тернопільського обласного лабораторного центру.

Протягом двох тижнів проведено виїзний цикл тематичного удосконалення з  курсом  лекцій  та семінарів з питань молекулярної діагностики респіраторної коронавірусої інфекції в Тернопільскому обласному лабораторному центрі. Лікарі ознайомлені з методикою проведення  методу полімеразної ланцюгової реакції в умовах пандемії, з різними видами екстракції та ампліфікації COVID-2019 з біологічного матеріалу відібраного у пацієнтів, що звертаються до лабораторного центру. Відповідальний за навчально-методичну роботу кафедри вірусології  доцент О. Обертинська  ознайомила  лікарів зі змінами, які відбувають на сучасному етапі діагностування респіраторних вірусних захворювань в період пандемії  COVID-2019, національними та світовими стандартами діагностики та надання допомоги населенню.

Проведено тематичні семінари з питань виникнення помилок на преаналітичному, аналітичному та постаналітичному етапах діагностики молекулярними методами, визначено ризики, що призводять до невизначених чи помилкових результатів дослідження та усунено помилки  при проведенні полімеразної ланцюгової реакції. Доцент С. Степанюк на практичних заняттях з використанням біологічного матеріалу демонструвала нові підходи до екстракції нуклеїнової кислоти COVID-2019, зауважила на етапах програмування приборів, роботу центрифуг та дозаторів і помилки, що виникають на даному етапі дослідження.  Асистент В. Прилипко продемонстрував правила роботи на пре аналітичному етапі досліджень і акцентував увагу на відборі, транспортуванні біологічних зразків для дослідження ПЛР методом.

Протягом навчання на циклі лікарі мали змогу практично працювати з різними тест–наборами для діагностики COVID-2019 за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції. Наприкінці навчання  проведено оцінювання практичної роботи методу екстракції на колонках та методу ампліфікації  TagMan, які необхідні в повсякденні практиці лікаря вірусолога в тяжкий період роботи підчас пандемії.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу