16 жовтня відзначається Всесвітній або міжнародний день анестезіолога (World Anaesthesia Day), адже саме 16 жовтня 1846 р. була застосована перша в історії медицини анестезія. До цього дня наркоз в хірургії не застосовувався. Після визнання цього відкриття науковим проривом, день анестезіолога став відзначатися у всіх країнах світу і був визнаний міжнародним святом.

Понад 6,5 тисяч українських фахівців, до яких належать практичні лікарі, науковці та дослідники в галузі анестезіології та інтенсивної терапії, об'єднані в добровільне всеукраїнське громадське об'єднання Асоціація анестезіологів України.

На честь цієї важливої дати Elsevier — одна з найбільших видавничих компаній світу, яка щорічно випускає близько чверті всіх статей, що видаються у наукових журналах, відкрила безкоштовний доступ до найбільш передових і рейтингових статей, нещодавно опублікованих у провідних міжнародних журналах по анестезіологіі (наприклад, British Journal of Anaesthesia, Best practice and Research Clinical Anaesthesiology і ряді інших). Безкоштовний доступ діє до 31.12.2018 р. Є можливість не тільки читати, але й завантажувати повну версію статей. Статті можна знайти за посиланням: https://www.elsevier.com/health/medicine/journals/2018-world-anesthesia-day-article-collection

Щиро запрошуємо науково-педагогічних працівників і студентів НМАПО імені П.Л. Шупика скористуватися цією унікальною нагодою.