Останніми десятиліттями світову медичну спільноту вражає своїми масштабами невпинне зростання показників захворюваності на цукровий діабет серед населення всієї планети.

Всесвітня організація охорони здоров’я ототожнює розповсюдженість цієї патології з неінфекційною епідемією, у зв’язку з чим у 2006 році ООН було ухвалено резолюцію про боротьбу з ЦД. В Україні також приділяється значна увага питанням боротьби з цим захворюванням та його ускладненнями. Значний вплив на якість та вчасність надання медичної допомоги пацієнтам із ЦД має рівень підготовки як фахівців первинної ланки, які стикаються з цією проблемою першими, так і представників викладацького складу кафедр сімейної медицини, які можуть передати свій досвід та знання лікарям загальної практики–сімейної медицини на етапі післядипломної освіти.

29 вересня 2018 р. доцент кафедри сімейної медицини та амбулаторно-поліклінічної допомоги Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика, д.мед.н. О. Процюк стала учасником навчального курсу «Минуле та сьогодення діабету: відзначаючи успіхи у менеджменті діабету», що проходив у м. Берлін, Німеччина, в межах 54-го конгресу Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD).

Курс «Diabetes Pastand Present: Celebrating Advancesin Diabetes Menegement» підготований міжнародним діабетичним центром «Donnell D. Etzwiler International Scholars Program», що вже протягом 10-ти років реалізує освітню програму «Rising Stars», навчаючи діабетологів з усього світу, оцінюючи їхню наукову діяльність на конкурсній основі. Цього року засідання було присвячено актуальним питанням лікування діабетичної ретино- та нейропатії, новим технологіям у моніторингу рівня глікемії.