13 - 14 вересня 2018 р. у м. Душанбе, Республіка Таджикістан  відбулася 3-я міжнародна конференція по інтегрованому контролю за туберкульозом в Центральній Азії. В засіданні брали участь делегації  Казахстана, Узбекістана, Таджикістана, Киргизії, Китая, Росії, а також представники з Молдови, України, Великобританії, США та Німеччини.

Під час конференції обговорювалися питання сучасної діагностики туберкульозу, проблеми хіміорезистентного туберкульозу, сучасні схеми лікування туберкульозу зі стійкістю до препаратів, ефективності коротких схем лікування і використання нових препаратів бедаквіліну і деламаніду. Обговорювалися питання організації виявлення туберкульозу серед уразливих груп населення: мігранти, ВІЛ-позитивні, СІН, звільнені із пенітенціарної системи, питання сучасного інфекційного контролю.

В роботі конференції брали участь доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології Інституту сімейної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика доцент О. Ніколаєва.

У своїй доповіді вона ознайомила учасників конференції з досвідом фтизіатрів України щодо ведення ко-інфекції ТБ/ВІЛ, а також висвітлила сучасні проблеми в організації медичної допомоги хворим на ТБ/ВІЛ.

Доцент О. Ніколаєва брала активну участь у підготовці Резолюції конференції з  питаннь діагностики і лікування уразливих груп населення.