4 - 5 жовтня науково-педагогічні працівники та здобувачі наукового ступеню кафедри судової медицини на чолі з завідувачем кафедри професором В. Мішаловим взяли участь у знаковому для України заході - Першій міжнародній конференції Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) з інтегрованих дій щодо уточнення долі та місцезнаходження зниклих безвісти осіб та підтримки їх сімей, а також у одноденному семінарі з питань міжвідомчої координації у справах зниклих безвісти осіб, роботи з тілами та ідентифікації останків.

Оскільки захід дійсно важливий для інтеграції України із зазначених питань до міжнародної спільноти офіційне відкриття розпочалось вітальними словами поважних гостей: Aлана Ешліманна, голови делегації МКЧХ в Україні; Григорія Немирі, голови комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; Вадима Черниша, Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Основною метою заходу є підтримка зміцнення дій органів влади стосовно тяжкого становища сімей зниклих безвісти в результаті збройного конфлікту на сході України. МКЧХ запропонував платформу для однорангової дискусії, обміну досвідом, надаючи учасникам інформацію, корисну для створення ефективних механізмів, що б забезпечували координацію та комплексні дії для вирішення питань пошуку та позитивних ідентифікацій осіб, зниклих безвісти, потреб їхніх сімей.

Проведення такої міжнародної конференції особливо актуально в період реалізації щойно прийнятого Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». Презентації національних органів влади та міжнародних експертів були спрямовані на заохочення міжвідомчого та мультидисциплінарного підходу до розшуку зниклих осіб, роботу з тілами загиблих та їх ідентифікації. Проведення таких заходів є чудовою можливістю для покращення контактів і комунікацій між державними та іншими зацікавленими сторонами для максимального використання ресурсів і підходів до проблеми, що вразила сотні сімей в Україні.