Серед основних викликів перед сучасною післядипломною медичною освітою є пошук інноваційних ефективних методів викладання фахових дисциплін, зокрема хірургії. 

Саме тому колективом кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика на чолі з її завідувачем, д. мед. н., доцентом С. Саволюком активно впроваджуються нові методики викладання програмних питань з хірургії на основі інтеграції сучасних інформаційних технологій для лікарів-інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів та слухачів на циклах тематичного удосконалення.

Серед таких навчальних форм подачі та засвоєння практично-орієнтовної інформації є майстер-клас з живою хірургією (LIVE-surgery), який передбачає виступ спікера-експерта з хірургічної проблематики, участь та покроковий розбір виконання оперативного втручання з коментарями експерта та хірургічної бригади, трансляція якої здійснюється на 2 Full-HD монітори в аудиторію (з ендоскопічної камери) з одночасним записом на сервер для наступного редагування та створення відео-архіву та викладанням на кафедральний YouTube канал. З цією метою було оновлено телекомунікаційне оснащення кафедральної аудиторії для проведення трансляції з кафедральної операційної.

Завдяки ініціативі доцента С. Саволюка згідно затвердженого плану проведення клінічних лікарських конференцій кафедри, з метою удосконалення безперервного професійного розвитку на робочому місці клінічної кафедральної бази, подібні майстер-класи з одночасною живою хірургією (LIVE-surgery) стали вже традиційними, саме тому впродовж вересня 2018 року їх було проведено 4: 1) Лапароскопічна хірургія гриж стравохідного отвору діафрагми; 2) Лапароскопічна ТАРР-герніопластика в хірургії пахових гриж; 3) Лапароскопічна хірургія кіст печінки; 4) Основи лапароскопічної хірургії шлунка, що включав в себе розбір в режимі реального часу виконання лапароскопічної гастректомії, лапароскопічної субтотальної резекції шлунку (цей майстер-клас був проведений на новій клінічній базі кафедри – в умовах приватної клініки СІТІ-доктор).

Застосування одночасної on-line трансляції (телемарафон) в лекційну аудиторію за телемедичними технологіями з операційної (з панорамної камери та ендовідеокамери) в режимі майстер-класу з одночасною живою хірургією (LIVE-surgery) сприяє активному залученню до жвавої дискусії всіх його учасників – від експертів до лікарів-інтернів, активного обговорення безпосередньої клінічної проблеми та низки питань, що з нею пов’язані, що суттєво підвищує якість та ефективність навчального процесу, мотивуючи до подальшого професійного зростання та удосконалення всіх зацікавлених її учасників.