Алерголог Скотт Коммінз стверджує, що кількість американців, які потерпають від алергії на червоне м’ясо через укус кліща  з романтичною назвою «Самотня зірка» (Amblyomma americanum), нині сягла 5 000. А от ще десятиліття тому кількість його жертв не перевищувала кількох дюжин.

Алерголог Скотт Коммінз стверджує, що кількість американців, які потерпають від алергії на червоне м’ясо через укус кліща  з романтичною назвою «Самотня зірка» (Amblyomma americanum), нині сягла 5 000. А от ще десятиліття тому кількість його жертв не перевищувала кількох дюжин.

Люди з постійною алергією на червоне м’ясо, відомою як альфа-гал алергія, зазвичай потерпають від набряку, висипів на шкірі, кишкових розладів щоразу, як вони скушують цей продукт. В деяких випадках таку реакцію викликає навіть набіл.

Альфа гал – це цукор, що його виробляє організм деяких тварин – таких, як корови чи свині. А от організм людини не здатен продукувати цю речовину.

Хоча нині достеменно невідомо, як укус кліща «Самотня зірка» може викликати алергію, Коммінз припускає, що паразит харчується кров’ю тварин, що виробляють альфа гал, а потім кусає людину. Це запускає якісь механізми в імунній системі, й людський організм починає виробляти антитіла, що знешкоджують альфа-гал. Коли наступного разу людина надумає поїсти червоного м’яса, ці антитіла боротимуться з цукром альфа-гал, викликаючи алергічну реакцію.

Що саме спричиняє таке зростання кількості людей, що потерпають від алергії? Не можна сказати напевне, але, швидше за все, ці процеси пов’язані зі зміною клімату. Відповідно до травневої доповіді Центру контролю й запобігання хворобам (Centers for Disease Control and Prevention), скорочення зим означає, що кліщі та інші паразити мають більше часу, щоб поширювати хвороби. Як свідчать статистичні дані, між 2004 і 2016 кількість випадків трансмісивних хвороб потроїлась.

Нині єдиним способом лікування людей, що мають алергію на червоне м’ясо й набіл, є відмова від вживання цього продукту. Іншим можна порадити запасатися репелентами, аби жоден кліщ не зміг вам завадити насолоджуватися смаком соковитого стейка або морозива.

Переклад Ірини БОРИСЮК

За матеріалами сайту https://futurism.com/red-meat-allergy-lone-star-tick/